Η Μεγάλη Δευτέρα είναι μια σημαντική ημέρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ένας σημαντικός θρησκευτικός και πνευματικός κύκλος για τους χριστιανούς, κατά τη διάρκεια του οποίου εορτάζονται τα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού.

Ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων, όπου οι πιστοί παραδοσιακά κρατούν βαΐα κλαδιά και ακολουθούν μια ειδική λειτουργία, και καταλήγει το Μεγάλο Σάββατο, όπου τελείται η Ανάσταση του Χριστού και γιορτάζεται η Ανάσταση του Λαού.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι πιστοί συμμετέχουν σε ειδικές λειτουργίες και ακολουθίες που αναδεικνύουν τη σημασία των Άγιων Παθών και της Ανάστασης του Χριστού. Σε αυτή την περίοδο, οι χριστιανοί εκτείνουν τις προσευχές και την εσωτερική αναζήτηση τους προς το θείο, καθώς προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης.

Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι μια σημαντική ημέρα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και αποτελεί μια αφορμή για να θυμηθούμε τον Ιωσήφ, τον πιο αγαπητό γιό του Ιακώβ, τον οποίο πούλησαν τα αδέρφια του σε εμπόρους στην Αίγυπτο.

Η σχέση του Ιωσήφ με το Πάσχα είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτός οδήγησε τον Λαό του Ισραήλ στην Αίγυπτο, όπου έμειναν αιχμάλωτοι μέχρι που ο Μωυσής τους απελευθέρωσε και τους οδήγησε στη Γη της Χαναάν, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Επιπλέον, η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη ζωή των Ισραηλιτών και συμβολίζει τη συνάθροισή τους στην Συναγωγή.

Στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας συμπεριλαμβάνεται η παραβολή της καταραμένης συκιάς από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, όπου ο Χριστός καταράζει τη συκιά και αυτή ξεραίνεται με το λόγο του. Η συκιά αντιπροσωπεύει το Ισραήλ και η κατάρα της συμβολίζει την αναμονή του Χριστού για την αλλαγή της καρδιάς του Λαού του Ισραηλ.

Μεγάλη Δευτέρα τι συμβολίζει- εκκλησία

Επιπλέον, η Μεγάλη Δευτέρα είναι επίσης σημαντική για τους χριστιανούς, καθώς συμβολίζει την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας και της προετοιμασίας για το Πάσχα. Σε πολλές εκκλησίες γίνονται ιδιαίτερες λειτουργίες και τελετές, όπως η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Κατάρας της Συκιάς και η επικήδεια του Χριστού, που συμβολίζει τον θάνατό του στο Σταυρό.

Στην Ελλάδα, επίσης, η Μεγάλη Δευτέρα είναι συνδεδεμένη με το έθιμο του καθαρισμού των σπιτιών και των εκκλησιών, προετοιμαζόμενοι για το Πάσχα. Πολλοί αλλάζουν τα στρώματα των κρεβατιών τους και κάνουν γενικό καθαρισμό στο σπίτι τους, ενώ οι εκκλησίες πραγματοποιούν καθαρισμό και βάψιμο των τοίχων.

Μεγάλη Δευτέρα τι τρώμε

Η Σαρακοστή ολοκληρώθηκε και η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε. Για ορισμένους από εσάς, αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα της μακράς νηστείας σας, ενώ για άλλους μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα.

Για τη σημερινή Μεγάλη Δευτέρα, μια ενδιαφέρουσα επιλογή για ένα θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα είναι μια μακαρονάδα με θαλασσινά ή ένα ριζότο/κριθαρότο με θαλασσινά, το οποίο μπορεί να συνοδευθεί από μια πλούσια σαλάτα.

Το γεύμα αυτό είναι πλούσιο σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων, δηλαδή αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λίπη και λαχανικά. Ως δεύτερο γεύμα, μπορεί να σερβιριστεί μια ποικιλία από ψητά λαχανικά, συνοδευόμενα από ταραμοσαλάτα και ψωμί ολικής ή σικάλεως.

Διαβάστε περισσότερα