Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών αυτήν την εβδομάδα θα είναι οι συγχωνεύσεις των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα που θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και κυρίως στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι συγχωνεύσεις των μικρών φαίνεται να είναι μονόδρομος, καθώς και οι Βρυξέλλες έβγαλαν «κόκκινη» κάρτα στην κυβέρνηση για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και ζητούν διευκρινίσεις καθώς η ελληνική πλευρά με το σχέδιο της δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, που θα πραγματοποιηθούν από μεγάλες επιχειρήσεις –οι οποίες έχουν πρόσβαση στην άντληση κεφαλαίων και από τις τράπεζες και από τις αγορές- και όχι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και το στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι μικρές επιχιερήσεις είναι αυτές που σε ποσοστό 80% είναι στο «κόκκινο» καθώς έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και φυσικά είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.
Οι τραπεζίτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως ακολουθούν συγκεκριμένα πιστοδοτικά κριτήρια, τα οποία δεν σκοπεύουν να χαλαρώσουν, διότι δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με νέο κύμα προβληματικών δανείων.
Και για το λόγο αυτό απορρίπτονται τα 8 στα 10 αιτήματα μικρών επιχειρήσεων που ζητούν χρηματοδότηση, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια.
Στο θέμα των συγχωνεύσεων των μικρών επιχειρήσεων αναφέρθηκε την περασμένη βδομάδα ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο υνέδριο του Economist και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το ζητούμενο είναι πώς να κάνουμε τις μικρές επιχειρήσεις πιο έξυπνες ως προς τη σχέση τους με το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επενδύσουν στην παραγωγικότητά τους και έτσι να οδηγηθούν σε ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη» και συμπλήρωσε πως απαιτούνται «πολιτικές που ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης πρόσβασης στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Ακόμα ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι και η περαιτέρω αξιοποίηση προγραμμάτων κρατικών εγγυήσεων, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν θετικά. Υπογράμμισε ότι ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στη βελτίωση πρακτικών στις επιχειρήσεις αυτές και κατέληξε: Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από αυτές τις πολιτικές αποτελούν ήδη μέρος της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε επίσης ότι «οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και στην υποστήριξη των πιο βιώσιμων και δυναμικών μικρών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να τις στηρίξουν προκειμένου να πετύχουν ένα υψηλότερο επίπεδο επιχειρηματικής ωριμότητας, όχι μόνο μέσω δανεισμού, αλλά και μέσα από την παροχή ψηφιακών και άλλων υπηρεσιών.