Προς άνετη επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για την κερδοφορία της εφετινής χρήσης οδεύουν οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας, με βάση τα αποτελέσματά τους κατά το α΄ τριμήνο του 2024.
Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά τους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,05 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 33% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι διοικήσεις τους μάλιστα δεν απέκλεισαν στις παρουσιάσεις προς τους αναλυτές το ενδεχόμενο προς τα πάνω αναθεώρησής τους. Σημείωσαν ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών τους επόμενους μήνες και ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα προτού ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.
Καταλύτη για δεύτερη σερί χρονιά θα αποτελέσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς η διαφαινόμενη βραδύτερη του αρχικώς αναμενόμενου αποκλιμάκωση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο οργανικό τους εισόδημα.
Ως αποτέλεσμα τα μέσα επιτόκια euribor το 2024 δεν θα καταγράψουν σημαντική πτώση σε σύγκριση με πέρυσι. Με δεδομένο λοιπόν ότι η πλειονότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου αποτελείται από προϊόντα κυμαινόμενου επιτοκίου, τα έσοδα από τοκοφόρες εργασίες εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μικρή κάμψη.
Η ανάκτηση απωλειών
Το μεγαλύτερο μεγάλο μέρος των αναπόφευκτων απωλειών από τις υφιστάμενες χορηγήσεις, θα καλυφθεί με δύο τρόπους:
Πρώτον, από την επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.
Συγκεκριμένα, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού θα καταστήσει ελκυστικότερα τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα, εξέλιξη ικανή να ενισχύσει τη ζήτηση.
Φυσικά, απαραίτητες είναι επίσης η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών και η αποκλιμάκωση των εξωγενών κινδύνων.
Δεύτερον, από την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες.
Οι επιδόσεις των τραπεζών σε αυτό το πεδίο εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικές και στο βασικό σενάριο θα βελτιωθούν περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα.
Συγκεκριμένες, οι διοικήσεις τους διαβλέπουν αύξηση τόσο των αμοιβών από τη διαχείριση επενδύσεων, η οποία θα επιταχύνεται όσο τα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών υποχωρούν, όσο και από τις προμήθειες στις νέες δανειοδοτήσεις.
Εξάλλου, όλες οι τράπεζες έχουν ήδη πάρει θέσεις σε παράγωγα προϊόντα, που θα τους αποφέρουν έσοδα όταν τα ευρωπαϊκά επιτόκια κινηθούν πτωτικά.
Ο παράγοντας κόστος
Υποστηρικτικά στην κερδοφορία θα λειτουργήσει και η συγκράτηση του κόστους.
Οι συστημικοί όμιλοι απέδειξαν στο τρέχον περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού πως είναι σε θέση να συγκρατούν την άνοδο των λειτουργικών δαπανών τους, χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά τους.
Η πολιτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με την άνοδο του μισθολογικού κόστους να συνδέεται με την προσέλκυση ταλέντων, με στόχο την υλοποίηση της νέας στρατηγικής πλήρους ψηφιοποίησης των πωλήσεων απλών τραπεζικών προϊόντων και την προώθηση προγραμμάτων μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας μέσω επαρκώς καταρτισμένων και εξειδικευμένων συμβούλων.
Στον αντίποδα, οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, μετά την συρρίκνωση των δεικτών καθυστερήσεων στο 4% κατά μέσο όρο, αναμένεται να σημειώσουν πολυετή χαμηλό το 2024.
Επιπλέον, οι ουσιαστικά μηδενικές καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, δημιουργούν αισιοδοξία για μείωση του αποθέματος των επισφαλειών με οργανικό τρόπο, όταν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η νομισματική πολιτική.
Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων
Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται απολύτως εφικτή η διατήρηση της καθαρής κερδοφορίας των τραπεζών γύρω από τα 3,5 δισ. ευρώ το 2024, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Σε αυτό το σενάριο, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην επιβράβευση των μετόχων με το ποσό του 1 δισ. ευρώ, τόσο με διανομή μετρητών μέσω μερίσματος, όσο και με επαναγορά ιδίων μετοχών.
Αναλυτικότερα, στο α΄ τρίμηνο του 2024, τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη σε ενοποιημένη βάση κινήθηκαν ως εξής:
– Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,12 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση, αλλά ενισχυμένα κατά 15,6% σε ετήσια.
– Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση, της τάξης του 6,5% και 26% αντίστοιχα.
– Οι λειτουργικές τους δαπάνες έφτασαν τα 833 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 2,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2024 και σχεδόν αμετάβλητο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
– Οι προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο διαμορφώθηκαν στα 263 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 12,5% και σε τριμηνιαία βάση κατά 21%
– Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν αθροιστικά στα 1,05 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 33,5% σε ετήσια βάση και κατά 30,5% σε τριμηνιαία.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: Έρχεται εκρηκτικό κοκτέιλ με αφρικανική σκόνη και ζέστη – Ποιες περιοχές θα περάσουν δύσκολα
- Γρηγόρης Αρναούτογλου για Δημήτρη Σταρόβα: Είναι σαν αδελφός μου, δεν μπορώ να το διαχειριστώ
- Γιορτή στη Victoria’s Secret: Οι «άγγελοι» επιστρέφουν μετά από έξι χρόνια
- Χρήστος Μάστορας: Αποκάλυψε το νέο του τραγούδι – Στο βίντεο δείχνει τη Γαρυφαλλιά Καληφώνη