Ήταν η επόμενη – μεγάλη – εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη Dimand που εισήλθε τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε έχει κάκιστη πορεία, χάνοντας το 1/3 της αξίας της, με διαρκή ιστορικά χαμηλά και γενικώς πορεία που για νεοεισηγμένη δεν προάγει κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, ούτε θετική προσέγγιση για τις νέες εισαγωγές.

Ο λόγος για την περίπτωση της Optima Bank, η οποία εισήχθη περίπου 15 μήνες μετά την Dimand, στις 4 Οκτωβρίου 2023 στην τιμή των 7,20 ευρώ και τους εφτά μήνες της χρηματιστηριακής της παρουσίας, δείχνει εξαιρετικά στοιχεία, κερδίζοντας 50% από την τιμή εισαγωγής που ήταν στα 7,20 ευρώ. Η μετοχή είχε εξαιρετική εικόνα το μήνα Απρίλιο καταγράφοντας άνοδο 29,13%, ενώ από την αρχή του χρόνου βρίσκεται στο +38,46%.

Η εισαγωγή της Optima Bank ήταν ένα στοίχημα για την αγορά και τον τραπεζικό κλάδο ευρύτερα, που κάποτε αριθμούσε περί τις 13 εισηγμένες, ενώ πλέον έχει μείνει με τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Ελλάδος, την Attica Bank και πλέον την Optima Bank. Μάλιστα, η εισαγωγή της τράπεζας ήταν η πρώτη τραπεζική εισαγωγή μετά από 17 χρόνια για το Χ.Α.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε δομική επιστροφή τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια επιχειρηματικότητα αλλά και στο χρηματιστήριο, έχοντα περάσει δια πυρός και σιδήρου την πρώτη 7ετία της κρίσης που ξεκίνησε το 2010.

Άρα, έχει ανάγκη από την καλή πορεία – χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά – κάθε νέου «παίκτη», όπως είναι η Optima Bank αλλά και η Παγκρήτρια που σταδιακά θα αρχίσει να παίζει ρόλο ολοένα και περισσότερο σε κεντρικό επίπεδο, καθώς αναμένεται να αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πόλο.

Η δημόσια εγγραφή της Optima Bank – που μετοχικά βρίσκεται υπό την ευρύτερη επιρροή της Motor Oil και της οικογένειας Βαρδινογιάννη – υπερκαλύφθηκε 3,7 φορές, καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 548,6 εκατ. ευρώ, ενώ ζητούνταν 151 εκατ. ευρώ.

Η εισαγωγή της Optima Bank, όχι μόνο υποσκέλισε την εισαγωγή της Dimand η οποία σήκωσε από την αγορά 98 εκατ. ευρώ, αλλά ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 2007 και την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εισήλθε τότε στην τιμή των 11 ευρώ, με αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ.

Την ώρα που η Dimand λοιπόν βρίσκεται περίπου 34% κάτω από την τιμή εισαγωγής χωρίς ποτέ να έχει πλησιάσει την τιμή εκκίνησης, η Optima Bank ήδη βρίσκεται υψηλότερα από την τιμή έναρξης κατά 50%.

Πρόκειται για καινούργιο τραπεζικό «μαγαζί», καθαρό, χωρίς τα βαρίδια των υπολοίπων, με καλή κερδοφορία και μαζεμένο management, ενώ έχει και πολύ δραστήρια χρηματιστηριακή εταιρεία με καλό τμήμα ανάλυσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της, η τράπεζα πέρασε στην κερδοφορία, ενώ μολονότι η τράπεζα λειτουργεί λιγότερο από πέντε χρόνια, εντούτοις έφτασε να κατέχει το 1,5% των συνολικών δανείων και το 1% των καταθέσεων της χώρας.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την εισαγωγή η μετοχή δεν είχε καλή πορεία, καθώς διαπραγματεύονταν για ημέρες στην περιοχή λίγο πάνω των 7 ευρώ, όμως κατόπιν το management ανέλαβε δράση, διοργανώνοντας road show και ημερίδες ενημέρωσης αναλυτών και επενδυτών στο εξωτερικό, αρχίζοντας να «χτίζει» την παρουσία και το όνομά της. Μεταξύ των μεγάλων παικτών που ενημερώθηκαν ήταν η Fidelitty που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την τράπεζα.

Φιλικές προς το περιβάλλον οι νέες χρεωστικές κάρτες της Optima bank

Οι επιδόσεις του 2023

Ισχυρές ήταν οι επιδόσεις της τράπεζας το 2023 που ήταν όπως είναι φυσικό η καλύτερη έως τώρα χρήση στη σύντομη ιστορία της, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 103 εκατ. ευρώ έναντι 42,4 εκατ. τo 2022, καταγράφοντας αύξηση 143%. 

Ο δείκτης βασικών κύριων κεφαλαίων (fully loaded) διαμορφώθηκε στο 17,40%, πολύ πάνω από την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση του 13,95%.

Η τράπεζα αύξησε τις καταθέσεις της κατά 47% το 2023 καθώς ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των δανείων της αυξήθηκαν κατά 45% αγγίζοντας τα 2,5 δισ., υποδηλώνοντας ένα υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις ίσο με 76%.

Οι εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ το 2023, αυξημένες κατά 633 εκατ. σε σχέση με το 2022. Πλέον η Optima Bank διαθέτει 28 καταστήματα πανελλαδικά.

Τι λένε οι αναλυτές

Με θετικά σχόλια εκφράζονται οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες στις έως τώρα αναλύσεις τους για την Optima Bank, με την Εθνική Χρηματιστηριακή να επισημαίνει ότι αναμένει διατήρηση της ισχυρής αναπτυξιακής τροχιάς της τράπεζας, με μέση ετήσια άνοδο των χορηγήσεων και των καταθέσεων κατά 17% ως το 2026, και μέση ετήσια άνοδο των εσόδων κατά 11%.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) της τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 19,1% το 2026, σημαντικά υψηλότερα από τους στόχους των ελληνικών τραπεζών και από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Alpha Finance συστήνει αγορά με τιμή – στόχο τα 9,10 ευρώ, ενώ καθοριστικοί παράγοντες στη δυναμική πορεία ανάπτυξης που παρουσιάζει σήμερα η Optima αποτελούν, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, είναι το εξαιρετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, ιδίως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο ισχυρός ισολογισμός, η υγιής βάση ενεργητικού, η υψηλή ρευστότητα καθώς και τα υψηλά εποπτικά κεφάλαια μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου και την εισαγωγή της στο Χ.Α.

Από την πλευρά της, η Παντελάκης Χρηματιστηριακή πρόσφατα αύξησε την τιμή – στόχο από τα 10 στα 11 ευρώ, διατηρώντας σύσταση overweight.

Η ΑΧΕ προβλέπει καλύτερη απόδοση στον τραπεζικό τομέα έναντι των συστημικών τραπεζών, χάρη στο ισχυρότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM, την ευέλικτη δομή κόστους και το χαμηλό κόστος προβλέψεων.

Επίσης βλέπει καλύτερες προοπτικές κερδών σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, καθώς η Optima έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενόψει της εξομάλυνσης των επιτοκίων, αλλά και πλεονάζοντα κεφάλαια και επιλογές για ταχύτερη ανάπτυξη και υψηλότερες πληρωμές στους μετόχους.

Επιπρόσθετα διαθέτει καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας, καθώς συνεχίζει να επικεντρώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσελκύει πιο πλούσιους καταθέτες.

Διαβάστε ακόμη: