Στο Λονδίνο και στο μεγάλο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Morgan Stanley ήταν στραμμένα τα φώτα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας αυτή την προηγούμενη εβδομάδα, όπου οι Έλληνες Τραπεζίτες έχοντας στις αποσκευές τους την αναβάθμιση από την Moody’s βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σπάνια επενδυτική ευκαιρία.
Όπως εξηγεί στο Radar τραπεζίτης που βρέθηκε στο Λονδίνο «η είδηση που βγήκε από τις δεκάδες συναντήσεις με τους μεγαλύτερους επενδυτές του πλανήτη και που αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις Ελληνικές τράπεζες είναι το σοβαρό κύμα αποεπένδυσης σημαντικών κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και η ταυτόχρονη μεταφορά τους στην Ευρώπη για να τοποθετηθούν περισσότερο στις ευρωπαϊκές αγορές».
Θετική συγκυρία για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα
Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με τις μνήμες από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών από την Moody’s να είναι ακόμη εξαιρετικά νωπές και τους διεθνείς επενδυτές να τονίζουν στο Λονδίνο προς τους Έλληνες τραπεζίτες ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, παρά το ράλι που σημειώνουν από την αρχή του χρόνου, έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου.
«Προφανώς και θα βγούμε πολλαπλά ωφελημένοι εάν μέρος των κεφαλαίων που κατευθύνονται στην Ευρώπη επιλέξει και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, την ώρα που άπαντες εκτιμούν ότι εξακολουθούν να παραμένουν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» σημειώνεται με νόημα έμπειρος αναλυτής και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλήρως επιστρέψει στις ανεπτυγμένες αγορές, πλέον θεωρούνται ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς οι επιδόσεις τους ευθυγραμμίζονται με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες υπεραπόδοσης».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η αντιμετώπιση που έτυχαν από τους αναλυτές και τους fund managers (το 40% ήταν Αμερικανοί επενδυτές) οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα) ήταν ιδιαίτερα θετική και τις συζητήσεις μονοπώλησε όπως ήταν φυσικό η διατήρηση ή ακόμη και η αύξηση της κερδοφορίας του εγχώριου πιστωτικού συστήματος τα επόμενα χρόνια.
Από τις συζητήσεις δεν γίνονταν να λείψει η μερισματική πολιτική της κάθε τράπεζας μέχρι το 2027, η συνολική δυναμική των βασικών οικονομικών μεγεθών, η δυναμική της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα, ο βαθμό συγκέντρωσης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς και οι δυνατότητες συμμετοχής Ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα.
Έγιναν επίσης ερωτήσεις για τους τρόπους αξιοποίησης των διαθέσιμων κεφαλαίων για εξαγορές, για το πότε η Ελλάδα θα καταστεί ανεπτυγμένη αγορά, καθώς και για τα business plans των τραπεζών και κατά πόσο είναι ρεαλιστικά ή απλώς «best case scenarios».
Από την πλευρά τους οι Έλληνες τραπεζίτες εμφανίστηκαν στο σύνολο τους πεπεισμένοι ότι τα business plans που ενημέρωσαν πρόσφατα τους επενδυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και επανέλαβαν ότι η στρατηγική αυτή την περίοδο είναι προσανατολισμένη στην αύξηση των εσόδων από διαφοροποιημένες πηγές, εξέλιξη που αποτυπώνεται στις εξαγορές τόσο στην Κύπρο όσο και εντός των συνόρων.
Μάλιστα τα στελέχη των εγχώριων τραπεζών υπογράμμισαν ιδιαίτερα τις εξαγορές που γίνονται αυτή την περίοδο από τον κλάδο των Ασφαλειών μέχρι το Fintech και το Factoring.
Στο μέτωπο της επέκτασης μέσω εξαγορών τα φώτα τράβηξε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας η οποία είναι και η μόνη που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της και μάλιστα διαθέτοντας αξιοζήλευτη πλεονάζουσα ρευστότητα, τους τρόπους αξιοποίησης της οποίας περιμένουν να μάθουν πως και πως οι επενδυτές.
Την ίδια στιγμή ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές καθώς τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών δέχτηκαν ερωτήσεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, κυρίως για τις επιπτώσεις των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό της χώρας.
Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, η στροφή της Ευρώπης στην αμυντική θωράκιση, που επηρεάζει εκ των πραγμάτων και την ελληνική οικονομία, αποτελεί έναν νέο παράγοντα για τους ξένους επενδυτές.
Πρώτη φορά, άλλωστε, η Γηραιά Ήπειρος ασχολείται σοβαρά με τον αμυντικό της τομέα.
Το μόνο αρνητικό από το συνέδριο της Morgan Stanley ήταν ότι οι επενδυτές έχουν ανησυχία για τα γεωπολιτικά και αναζητούν σημείο ισορροπίας, που δεν είναι εύκολο να βρεθεί σε μια τόσο ρευστή κατάσταση.
Επίσης τα στελέχη των τραπεζών δέχθηκαν ερωτήσεις για την πολιτική σταθερότητα και εάν τα Τέμπη αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα στην παρούσα πολιτική συγκυρία.
Ισχυρό ενδιαφέρον για Alpha Bank
Περισσότεροι από 70 επενδυτές συναντήθηκαν με τη διοικητική ομάδα της Alpha Bank, υπό τη ηγεσία των Β. Ψάλτη και Λ. Παπαγαρυφάλλου.
Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη συνεργασία με την UniCredit, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών.
Επίσης, τέθηκαν ερωτήματα για το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής του ιταλικού ομίλου στην Alpha Bank καθώς και για τις κινήσεις του έτερου βασικού μετόχου της Τράπεζας.
Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν για την καθοδήγηση της Τράπεζας για σταθερά έσοδα από τόκους, παρά την πτώση των επιτοκίων, συγκριτικά με άλλες τράπεζες.
Συζητήθηκαν επίσης τα στρατηγικά οφέλη από την εξαγορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων της AstroBank στην Κύπρο.
Καταγράφηκε επίσης σημαντικό ενδιαφέρον για τα σχέδια επιστροφής κεφαλαίων, καθώς η πρόταση της Alpha Bank να διατεθεί το 75% του ποσού σε επαναγορές μετοχών το 2024 έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης.
Υπήρξε ακόμη αποδοχή της στρατηγικής της διοίκησης να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας στους μεγάλους εταιρικούς πελάτες (large corporates), διασφαλίζοντας έσοδα όχι μόνο από χρηματοδοτήσεις, αλλά και από την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών μέσω και της διασύνδεσης με την πλατφόρμα της UniCredit σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.
Θετικά τέλος αντιμετωπίστηκε η πρωτοβουλία ενίσχυσης της παρουσίας της Τράπεζας στις ΜΜΕ, με την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, μετά την εξαγορά της Flexfin.
Κύκλοι της Alpha Bank επισημαίνουν ότι το κλίμα μεταξύ των επενδυτών ήταν έντονα θετικό, με την Ελλάδα και ειδικά την Alpha Bank να θεωρούνται μια εξαιρετική ευκαιρία για αξία και ανάπτυξη, καθώς προσφέρουν ευκαιρίες για υπεραπόδοση.
Οι επενδυτές βλέπουν την Alpha Bank ως ελκυστική επενδυτική επιλογή, ειδικά με τη στρατηγική ώθηση που προσφέρουν κινήσεις όπως η συνεργασία με την UniCredit και η δυναμική απόδοση του ιταλικού ομίλου υπό τη διοίκηση του Orcel.
Η πρώτη αντίδραση από την UBS
Ενδεικτικό των εντυπώσεων που άφησαν στους διεθνείς επενδυτές οι παρουσιάσεις των Ελλήνων τραπεζιτών στο Λονδίνο, ήταν πρώτη αντίδραση από την UBS που αναβάθμισε τα κέρδη και για τις τέσσερις τράπεζες, συνυπολογίζοντας τα νέα λεπτομερή επιχειρηματικά σχέδια.
Κορυφαία επιλογή της UBS είναι η Τράπεζα Πειραιώς, με στοιχεία όπως σταθερή κερδοφορία, παραγωγή προμηθειών, ισχυρό καταθετικό franchise και ελκυστική αποτίμηση.
Αγαπημένη της UBS είναι και η Eurobank, λόγω του ελκυστικού story περιφερειακής ανάπτυξης, συνδυαστικά με την κεφαλαιακή της ευελιξία.
Για τη μετοχή της Eurobank η UBS βλέπει περιθώριο ανόδου 22%, για την Πειραιώς 19% και για τις μετοχές Εθνικής και Alpha 15%.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιώργος Στάσσης: Επενδύσεις 5,8 έως 12 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 8η Απριλίου παίρνει ημερομηνία αναβάθμισης από FTSE
- Αναλυτές: Τα έσοδα από τους δασμούς θα είναι πολύ χαμηλότερα απ’ όσο ελπίζει ο Τραμπ
- Ποιες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν συμβάσεις εξοπλιστικών