Με δεδομένο ότι οι εποχές των υψηλών επιτοκίων και των εύκολων κερδών από τόκους και προμήθειες θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων είναι αναγκασμένες να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων προκειμένου να επιτύχουν στα σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία που έχουν «υποσχεθεί» για τα επόμενα χρόνια στους αναλυτές.

Ως εκ τούτου ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής τους για το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, με επέκταση στις αγορές του εξωτερικού μέσω συνεργασιών και εξαγορών και η μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών κερδοφορίας.

Έχοντας πλέον «γυρίσει» σελίδα, και με «εφαλτήριο» την ισχυρή παρουσία ισχυρών διεθνών επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο, οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν με αξιώσεις τις αγορές του εξωτερικού, είτε αποκτώντας επιτόπια παρουσία είτε κυρίως δραστηριοποιούμενοι μέσω των διεθνών, πλέον, «διαύλων» τους.

Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς οι Έλληνες τραπεζίτες όταν αντιλήφθηκαν ότι το κλίμα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλάζει οριστικά, δεν έκρυβαν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι ξεκίνησαν δειλά-δειλά να διερευνούν πιθανές εξαγορές είτε στις αγορές που ήδη δραστηριοποιούνται ή γνώριζαν καλά από το παρελθόν (ΝΑ. Ευρώπη) είτε σε νέες εξαγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και προοπτικές ανάπτυξης (Μέση Ανατολή, Αραβικές Χώρες και Ινδία).

Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της διετίας 2023 – 2024 και η κεφαλαιακή επάρκεια που έχει επιτευχθεί, σε συνδυασμό και με την χαλάρωση των εποπτικών δεσμών, επιταχύνει σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» τις διεργασίες και πολλαπλασιάζει τις διερευνητικές επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών στο εξωτερικό.

Πρωταγωνιστής η Eurobank

Έχοντας αναμφισβήτητα τον τίτλο της πιο εξωστρεφούς ελληνικής τράπεζας καθώς επέλεξε να διατηρήσει διαχρονικά σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, η Eurobank έχει θέσει στόχο το 50% των κερδών της μέχρι το 2026 να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Επισήμως ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Φ. Καραβίας, εμφανίζεται αποφασισμένος να διερευνήσει τυχόν ευκαιρίες μεγέθυνσης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρύτερη περιοχή κατά την παρουσίαση στους αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος (56%) της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και με εφαλτήριο την εκεί παρουσία της δρομολογεί την επέκτασή της προς Ανατολάς.

Μάλιστα έχει ήδη κάνει αίτηση στην Ινδία για τη λειτουργία γραφείου αντιπροσωπείας, ενώ αντίστοιχη παρουσία θα αναπτύξει στο Ισραήλ όπου βρίσκεται σε αναζήτηση του προσωπικού που θα στελεχώσει το αντίστοιχο γραφείο αντιπροσωπείας.

Παράλληλα, η τράπεζα εξετάζει εκ του σύνεγγυς τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας και του Ντουμπάι, ως το επόμενο βήμα της διεθνούς παρουσίας της.

Τα επόμενα βήματα της Eurobank στην Κύπρο περιλαμβάνουν την αλλαγή μάνατζμεντ στην Ελληνική, το οποίο θα ορίσει νέο business plan της τράπεζας για την τριετία 2025 – 2027.

Στο άμεσο μέλλον οι δύο τράπεζες θα λειτουργήσουν ως ξεχωριστές οντότητες, αναπτύσσοντας σημαντικές συνέργειες, ενώ απώτερος στόχος παραμένει η συγχώνευσή τους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τους μετόχους μειοψηφίας της Ελληνικής.

Η άλλη σημαντική αγορά της Eurobank είναι η Βουλγαρία, όπου πέρυσι ενίσχυσε την παρουσία της ολοκληρώνοντας την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria.

Σημειώνεται ότι η Eurobank αποσύρθηκε από την αγορά της Σερβίας για να επικεντρωθεί στις στρατηγικές αγορές Βουλγαρίας και Κύπρου, ενώ διατηρεί επίσης παρουσία σε Λονδίνο και Λουξεμβούργο, το οποίο αποτελεί το κέντρο του private banking της τράπεζας.

Alpha Bank: Εξετάσει εξαγορές από κοινού με την UniCredit

Η Alpha Bank μετά τη σύναψη της στρατηγικής συμμαχίας με την ιταλική Unicredit (η τελευταία απέκτησε το περίπου 9% των μετοχών της Alpha που κατείχε το ΤΧΣ) έχει ανοιχτές τις κεραίες της για ευκαιρίες επέκτασης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα δημιουργούν μεγαλύτερη αξία παρά κόστος επένδυσης για τους μετόχους.

Σε κοινή συνέντευξη των διοικήσεων των δύο ομίλων την περασμένη άνοιξη ο Andrea Orcel με τον Βασίλη Ψάλτη τόνισαν ότι «Μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, Alpha Bank και UniCredit σχεδιάζουν να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους».

«Και οι δύο είμαστε αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και στους δύο μας αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί» είπε ο Orcel στη ίδια συνέντευξη. «Αν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάσουμε και εξαγορές σε συνεργασία».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας με τη UniCredit η Alpha Bank ανακοίνωσε την πρόθεση συγχώνευσης των θυγατρικών τους στη Ρουμανία έναντι τιμήματος 256 εκατ. ευρώ και τη διατήρηση ποσοστού 9,9% στο νέο σχήμα.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Η Alpha Bank διαθέτει επίσης παρουσία στην Κύπρο και στο Λονδίνο, αγορές που συμβάλλουν το 7% στα συνολικά έσοδα του ομίλου και το 14% στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Εξαγορές με όχημα την Snapi για την Τράπεζα Πειραιώς

Επέκταση σε 3 – 4 ευρωπαϊκές χώρες μέσω της ψηφιακής τράπεζας snappi δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Η neo bank snappi έλαβε πανευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Τράπεζας Πειραιώς να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη.

Η snappi αναμένεται να λανσάρει τα πρώτα εμπορικά της προϊόντα το α΄ τρίμηνο του 2025, ενώ στοχεύει σε περίπου 2,5 εκατ. πελάτες και σε έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 – 5 χρόνια.

Όπως έχει εξαγγείλει η διοίκηση, η digital bank με την επωνυμία “Snappi” που συστήθηκε από κοινού με τη fintech Natech σχεδιάζει να προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσανατολίζεται να επενδύει στη Snapi 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Snappi θα έχει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια και θα μπορεί να αναπτύξει το πρόγραμμα γρήγορα στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Η νέα τράπεζα θα προσφέρει, τουλάχιστον στο ξεκίνημά της, υπηρεσίες Buy Now Pay Later (BNPL) καθώς και “bankingas a service” σε μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών και άλλες.

Εθνική Τράπεζα: Αναζητά ευκαιρίες

Με ισχυρό όπλο το μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίων που διαθέτει, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ήδη ξεκινήσει έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει στοχευμένες εξαγορές και deals στην Ευρώπη.

Με πλεονάζοντα κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 7,5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει εξαγορές που θα ταιριάζουν στο πλάνο που έχει χαράξει και ακολουθεί ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός περιλαμβάνει εταιρείες fintech και εταιρίες τεχνολογίας που θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας την τεχνολογία και το πελατολόγιο της τράπεζας.

Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που σήμερα έχει διεθνή παρουσία μόνο σε Κύπρο και Βόρεια Μακεδονία, εστιάζει στις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου η Εθνική Τράπεζα έχει ισχυρή παρουσία όπως ενέργεια, τουρισμός και ακίνητα.

Τον τελευταίο χρόνο οι corporate χορηγήσεις μέσω κοινοπρακτικών δανείων σε εταιρίες του εξωτερικού ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: