H έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία τις περιβάλλει το επενδυτικό κοινό.

Οι τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα 2 δισ.ευρώ σε λιγότερο από ένα μήνα, αξιοποιώντας πλήρως το καλό μομέντουμ που υπάρχει στις αγορές για την εγχώρια οικονομία, όπως διαφάνηκε και με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο.

Χθες η έκδοση του ομολόγου senior preferred της Alpha Bank προσέλκυσε περισσότερους από 100 επενδυτές με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1 δισ.ευρώ.

Το ονομαστικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5% και η απόδοση στο 5,125%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 5,50%, ενώ η τράπεζα άντλησε 400 εκατ.ευρώ.

Η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2024 έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προχώρησε στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.

Η ζήτηση ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,6 δισ.ευρώ, ενώ η τράπεζα άντλησε το ποσό των 500 εκατ.ευρώ. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε το 7,37%.

Ακολούθησε η Eurobank που βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο Tier 2, αντλώντας 300 εκατ.ευρώ.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,8 δισ.ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,37%.

Στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε 5ετές ομόλογο υψηλής εξασφάλισης, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 4,5%.

Κοινή συνισταμένη όλων των εκδόσεων ήταν η ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές και funds.

Διαβάστε ακόμη: