Αισιόδοξο είναι το μήνυμα που έστειλαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών σε ότι αφορά την συμπεριφορά των δανείων που βγήκαν από τα moratoria.

Και οι τέσσερις CEOS,  εκτιμούν ότι τα νέα «κόκκινα» θα είναι χαμηλότερα από τις αρχικές τους εκτιμήσεις, και τα υπολογίζουν στα 4 δις ευρώ, κατά 1 δις ευρώ λιγότερα από την αρχική τους πρόβλεψη.

Βέβαια εξακολουθεί να είναι σημαντικό το ποσό των δανείων που βρίσκονται είτε κάτω από την ομπρελα των επιδοτούμενων προγραμμάτων «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», είτε στα προγράμματα μειωμένης δόσης –τα step up- που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες για διάστημα 12-18 μηνών.

Και φυσικά οι νέες εκτιμήσεις των CEOs γα τα κορονοδάνεια βρίσκονται στο 40% της πρόβλεψης της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκτιμά ότι τα νέα «κόκκινα», όταν λήξουν όλα τα προγράμματα στήριξης θα διαμορφωθούν στα 8-10 δις ευρώ.

Ειδικότερα:

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς υπολογίζει στα 1,4 δις ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια με τα 600 εκατ ευρώ να  προέρχονται από δάνεια που «σκάνε» μετά την έξοδο τους από τα μορατόρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά ποσοστό μικρότερο του 7% των δανειοληπτών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης  εμφανίζουν καθυστέρηση (πάνω από 30 ημέρες) και το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες -κατακόκκινα δηλαδή-είναι μικρότερο του 2%.

Διευκρίνισε πως:  Στο «Γέφυρα 1»  έχουν μπεί στεγαστικά  ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με το  40% αυτών ήταν  προηγουμένως σε μορατόρια. Στο «Γέφυρα 2» υπήρξαν 30.000 αιτήσεις για δάνεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% ήταν προηγουμένως σε μορατόρια. Και στα προγράμματα διευκόλυνσης της Εθνικής  έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 300 εκατ ευρώ, και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Εθνογέφυρα» που προσφέρει για 12 μήνες  δυνατότητα πληρωμής του 50% της δόσης έχουν ενταχθεί δάνεια, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Και σε προγράμματα αναβολής δόσεων έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 190 εκατ. ευρώ κυρίως από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της Eurobank  κ. Φωκίων Καραβίας εκτιμά  ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διαμορφωθούν στα 600 εκατ ευρώ, από 900 εκατ ευρώ, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, θα είναι δηλαδή χαμηλότερα κατά 30%.

Να σημειωθεί ότι το  πρώτο τρίμηνο φέτος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας στα  5,8 δισ ευρώ,  από 13 δισ ευρώ που ήταν το πρώτο  τρίμηνο του 2020. Ωστόσο είναι αυξημένα κατά 117 εκατ ευρώ, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, με την διοίκηση της τράπεζας να σημειώνει πως αυτή η αύξηση  ήταν σημαντικά χαμηλότερη του αναμενομένου. Παράλληλα ο δείκτης των NPEs μειώθηκε στο 14,2% στο τέλος του πρώτου  τριμήνου του 2021.

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου εκτιμά ότι το  20% των δανείων που ήταν καθεστώς moratorium θα «κοκκινίσουν».

Συγκεκριμένα από τα 5 δις ευρώ που βγήκαν από τα προγράμματα αναστολών –ή παραμένουν ακόμα σε αυτά- , το 9%, δηλαδή δάνεια ύψους 400 εκατ ευρώ έχουν ήδη «κοκκινίσει», ενώ ακόμη ένα 10%, εκτιμάται ότι θα επίσης θα «σκάσει».  Δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ (το 40%) αναμένεται να επιστρέψουν σε κανονική εξυπηρέτηση. Και ακόμα ένα 30% είτε θα χρησιμοποιήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα «Γέφυρα», ή το πρόγραμμα διευκόλυνσης step up της τράπεζας.

Από την πλευρά του ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, υπολογίζει τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας στα 800 εκατ ευρώ από 1,1 δις ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ στόχος της τράπεζας είναι να πετυχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 2% το 2024.