Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ πήρε το όπλο της και από τον Ιούλιο ξεκινά στον πόλεμο στον πληθωρισμό με αυξήσεις επιτοκίων.

Κοντά στο 1% θα έχουν διαμορφωθεί τα επιτόκια του ευρώ στο τέλος του χρόνου, τα οποία από το αρνητικό έδαφος που ήταν καθηλωμένα για μία 8ετία, θα περάσουν σε τροχιά ανόδου με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Η πρώτη αύξηση κατά 0,25% έρχεται τον Ιούλιο, η δεύτερη πιθανόν στο 0,5% τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και αναμένεται ακόμα μία μέχρι το τέλος του έτους, που σημαίνει ότι το επιτόκιο του ευρώ θα προσεγγίσει το 1%.

Όμως κάθε αύξηση του επιτοκίου κατά 1% φέρνει πρόσθετη επιβάρυνση 50 ευρώ, στην μηνιαία εξυπηρέτηση π.χ. στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη.

Ηδη το επιτόκιο euribor 6 μηνών έχει περάσει σε θετικό έδαφος στο 0,034% (χθες) όπως και το euribor 12 μηνών το οποίο διαμορφώθηκε χθες στο 0,569%, ενώ πριν από ένα ήταν αρνητικό στο -0,50%.

Η άνοδος του κόστους χρήματος είναι ήδη εμφανής στην τιμολόγηση όλων των δανείων.

Το επιτόκιο euribor 3 μηνών έχει αυξηθεί στο -0,3020, από το -0,57% που ήταν στις αρχές του έτους.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων γράφουν τους τίτλους τέλους στο «φθηνό» χρήμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενώ για πολλά νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα φέρουν μία πρόσθετη επιβάρυνση στους ήδη «χτυπημένους» από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό προϋπολογισμούς τους.

Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα τα αιτήματα που δέχονται οι τράπεζες για στεγαστικά δάνεια αφορούν αποκλειστικά σταθερές διάρκειες και καθώς είναι άγνωστο που θα διαμορφωθούν τα κυμαινόμενα επιτόκια, οι δανειολήπτες καλό θα ήταν να κλειδώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων σε σταθερά επιτόκια, όσο ακόμα διαμορφώνονται σε προσιτά επίπεδα.

Για παράδειγμα πέρυσι το σταθερό επιτόκιο στέγης ήταν στο 2,8% και τώρα έχει «τσιμπήσει» 1 μονάδα και βρίσκεται στο 3,8% και πιθανότατα θα φτάσει σύντομα το 4%.