Ανάπτυξη στο 4% βλέπουν για φέτος οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών καθώς όπως όλα δείχνουν οι επιδόσεις του τουρισμού στα έσοδα θα είναι καλύτερες και από το 2019, εκτιμούν δε πως καθώς όλες πέτυχαν μονοψήφιο δείκτη στα κόκκινα δάνεια, δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη διανομή μερίσματος.

Ο τουρισμός, οι ευρωπαϊκοί πόροι και το Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν ένα πουσάρισμα στην ελληνική οικονομία, την ώρα που μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ύφεσης.

Οι CEOs των συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι μιλώντας στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναφέρθηκαν και στον μέγα άθλο τους, που είναι η εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια.

«Η Εθνική Τράπεζα έχει την στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες, εάν και όταν αυτές παρουσιαστούν» ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς και έκανε αναφορά στα 5 επιτεύγματα της τράπεζας που είναι:

Συγκεκριμένα η Εθνική πέτυχε

-την εντυπωσιακή μείωση των «κόκκινων δανείων» στο 7%. Βέβαια παραδέχθηκε πως η πρόκληση πλέον είναι πώς θα καταφέρουν οι servicers να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία τα σχεδόν 50 δισ ευρώ στοιχείων ενεργητικού που διαχειρίζονται. Για το λόγο αυτό η Εθνική δημιούργησε μία νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές.

-το 2021 στήριξε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με 1,4 δισ ευρώ νέα δάνεια (καθαρή πιστωτική επέκταση) και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τράπεζα αύξησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων λιανικής.

– προχώρησε σε αναβάθμιση των ψηφιακών της υπηρεσιών, προσφέροντας άλλες ταχύτητες συναλλαγών, μεγάλες διευκολύνσεις για τον μικρό και το μεγάλο πελάτη της και άλλο, πολύ ευρύτερο, φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης η Εθνική προχωρά σε στρατηγικές συνεργασίες με fintech, και όχι μόνο, εταιρίες, έτσι ώστε να επιτύχει συνέργειες και να ωφεληθεί από σύνθετες και καινοτόμες υπηρεσίες, σημαντικές για τους πελάτες.

-ανέβασε τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας στο 15% (μετά το IFRS 9), τον μεγαλύτερο και με διαφορά στην αγορά, χωρίς μάλιστα να έχει καταφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό ανοίγει τη συζήτηση για διανομή μερίσματος, για τη χρήση του 2022.

-τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μετά από φόρους, ανήλθαν το 2021 σε 834 εκατομμύρια ευρώ. Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 450 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί για αυτή τη χρονιά.

Τράπεζα Πειραιώς

Ο στόχος μας για μονοψήφιο δείκτη NPE εντός του έτους έχει επιτευχθεί, στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα βρέθηκαν στο 9%, ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Χαρακτήρισε το 2021 χρονιά πλήρους ανάκαμψης για την Πειραιώς, η οποία υλοποιώντας το στρατηγικο της σχεδίο περιόρισε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 12,5% στο τέλος του 2021, από 45% πριν από έναν χρόνο και στο 9% στο τέλος Ιουνίου.

Στόχος της τράπεζας είναι η διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023 και όπως είπε ο κ. Μεγάλου «η υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις». Ο στόχος είναι απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% για φέτος, και 12% το 2025.

Επίσης ο στόχος για πιστωτική επέκταση 1,2 δις ευρώ φέτος θα ξεπεραστεί καθώς οι εκταμιεύσεις το πρώτο εξάμηνο προσέγγισαν το 1 δις ευρώ. Ενώ η τράπεζα υπολογίζει ότι θα αυξήσει τα έσοδα από τόκους –λόγω της αύξησης των επιτοκίων- πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το 2023. Και σημείωσε πως οι προμήθειες αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο και συμβάλλουν σημαντικά ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της Πειραιώς, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Πέρυσι οι καταθέσεις και τα αμοιβαία ενισχύθηκαν κατά 6,8 δις ευρώ.

Eurobank

Στις επιδόσεις της Eurobank το 2021 που ανοίγουν το δρόμο για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 αναφέρθηκε Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.

Σημείωσε πως η τράπεζα ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση με τη συγχώνευση με την Grivalia, και προχώρησε σε σειρά συναλλαγών για αύξηση των κεφαλαίων χωρίς απομείωση της αξίας των μετόχων. Μείωσε πρώτη τον δείκτη NPE στο 6,8%, από 45,2%. «Το 2022 υλοποιούμε τη δέσμευσή μας, καθώς εισερχόμαστε πλήρως σε αναπτυξιακή τροχιά. Και έχουμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεση μας για διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά το 2008, από τα κέρδη του 2022, με την προϋπόθεση της σχετικής έγκρισης των εποπτικών αρχών. Η μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2022, αυξάνει την πεποίθηση μας για τη διανομή μερίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα πως η Eurobank είναι η Τράπεζα της Ανάπτυξης, παρούσα σε όλα τα μεγάλα project που υλοποιούνται στη χώρα, είναι η τράπεζα επιλογής για τους ξένους επενδυτές, και ηγέτης στη χρηματοδότηση της ποντοπόρου ναυτιλίας (πρώτη στην Ελλάδα και δεύτερη παγκοσμίως).

Alpha Bank

«Σχεδιάσαμε με προσοχή και λεπτομέρεια την εξυγίανση του ισολογισμού μας. Υλοποιήσαμε το σχέδιό μας με ταχύτητα και συνέπεια, παρότι κληθήκαμε μεγάλο μέρος του να το πετύχουμε εν μέσω πανδημίας. Μέσα σε τρεισήμισι έτη, περιορίσαμε τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα από 25,7 δις ευρώ, στα 3,2 δισ., επιτυγχάνοντας την αποκλιμάκωση του ποσοστού τους από τα επίπεδα του 49% στις αρχές του 2019, σε μονοψήφιο ποσοστό στις 30 Ιουνίου 2022», ανέφερε ο Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank.

Υπογράμμισε ότι η τράπεζα χορήγησε πέρυσι 5,4 δις ευρώ νέα δάνεια (καθαρη πιστωτική επέκταση 1,3 δις ευρώ), το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε πάνω από 8 δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 37% από το 2019, στα 5 δισ. ευρώ. Και τόνισε πως φέτος η καθαρή πιστωτική επέκταση θα υπερδιπλασιαστεί καθώς ήδη η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις είναι ύψους 1 δισ. ευρώ (2,4 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις).