Μπροστά σε μία νέα δίδυμη απειλή –το «πάγωμα» των νέων αιτημάτων για δάνεια, και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ακόμα και δανείων που ήταν στην «πράσινη» περιοχή- βρίσκονται οι τράπεζες.

Το «πάγωμα» των δανείων λιανικής βάζει φρένο στα σχέδια τους για πιστωτική επέκταση ύψους σχεδόν 3 δις ευρώ που θα κατευθύνονταν σε εκταμιεύσεις για νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, εξέλιξη που ανατρέπει τα προγνωστικά τους για ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Από την άλλη οι διοικήσεις των τραπεζών παρακολουθούν στενά την πορεία των καθυστερήσεων.

Επισήμως στις δηλώσεις τους οι επικεφαλής των τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Εν μέρει έχουν δίκιο καθώς έχουν «ξεφορτωθεί» με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις το μεγαλύτερο κομμάτι των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων.

Αυτό που τις ανησυχεί είναι ότι ένα ποσοστό από τα μέχρι τώρα ομαλώς εξυπηρετούμενα δάνεια μπαίνει στην πορτοκαλί ζώνη.

Οι τράπεζες καθώς το κοκτέιλ των εξελίξεων είναι εκρηκτικό πιθανόν να οδηγηθούν σε επανασχεδιασμό των πλάνων του 2022.

Η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου που ξεκινά αύριο Παρασκευή με την Eurobank.

Ανακοινώσεις που τις περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αναλυτές, καθώς η αύξηση των επιτοκίων ευνοεί μεν τα κέρδη που θα γράψουν οι τράπεζες από την άνοδο των εσόδων από τόκους, όμως προκαλεί και ανησυχία για δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τον «πόλεμο» του πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια τους.

Την αύξηση του 0,5% της ΕΚΤ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μεχρι το τέλος του έτους, τον Σεπτέμβριο πιθανόν κατά 0,5% ξανά, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο κατά 0,25% εκάστη.

Με την ΕΚΤ να έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 1,5% μέσα σε ένα εξάμηνο.

Αυτή η πολιτική βάζει στον «πάγο» τα σχέδια των δανειοληπτών για δανεισμό, και στην κατάψυξη τα επενδυτικά σχέδια των μικρών επιχειρήσεων, προκαλώντας ανησυχίες στις τράπεζες.