Αναβρασμός επικρατεί στα σωματεία εργαζομένων στις τράπεζες καθώς συνεχίζεται το κλείσιμο καταστημάτων, για φέτος αναμένεται ότι τα κλείσουν περισσότερα από 120, που σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας περιορίζονται, ενώ όσοι μείνουν στις θέσεις τους θα πρέπει να εκπαιδευτούν στις νέες συνθήκες εξυπηρέτησης των πελατών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει το κλείσιμο 50 καταστημάτων, η Eurobank σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων θα κλείσει 25, η Εθνική Τράπεζα περισσότερα από 20 και η Alpha Bank 15 καταστήματα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η στροφή της πελατείας στα εναλλακτικά δίκτυα για τις συναλλαγές τους –σε ποσοστό πάνω από το 90%- οδηγεί μαθηματικά σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τραπεζικών διοικήσεων, τα καταστήματα αλλάζουν προσανατολισμό και μετατρέπονται από χώρους συναλλαγών σε συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας.

Παράλληλα το προσωπικό εκπαιδεύεται για να ανταποκριθεί στα νέα πιο διευρυμένα καθήκοντα του τραπεζικού συμβούλου και τα οποία απαιτούν εξειδίκευση στις πωλήσεις είτε αφορούν ιδιώτες, είτε επιχειρήσεις, μικρούς ή μεγάλους επενδυτές.

Πέρυσι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έκλεισαν 155 καταστήματα πανελλαδικά σε όλη την Ελλάδα και για φέτος προγραμματίζουν να κλείσουν άλλα 120 καταστήματα, ενώ θα υπάρξουν και στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα για τις τράπεζες

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στόχο να κλείσει 50 καταστήματα φέτος και να περιορίσει τον αριθμό τους στα 370 στο τέλος του χρόνου. Πέρυσι έκλεισε άλλα 60 καταστήματα.

Ο στόχος για την Εθνική Τράπεζα είναι να κλείσει 20 καταστήματα, από τα 352 του δικτύου της. Η Εθνική θα συνεχίσει να έχει παρουσία στις παραμεθόριες περιοχές που είναι η μοναδική τράπεζα.

Η Eurobank σχεδιάζει το κλείσιμο 25 καταστημάτων για το 2022 και στόχο έχει να περιορίσει τον αριθμό τους στα 250 καταστήματα.

Τέλος το πλάνο της Alpha Bank προβλέπει το κλείσιμο 15 καταστημάτων φέτος.