Στην Τράπεζα Πειραιώς είναι σήμερα, Τετάρτη, στραμμένοι οι «προβολείς» της εγχώριας και διεθνούς κοινότητας, αναμένοντας με ενδιαφέρον την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2023, αλλά και το νέο τριετές business plan, που θα «ξεκλειδώσουν», ουσιαστικά, την αποεπένδυση του Δημοσίου από το μετοχικό της κεφάλαιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, έχει ήδη προϊδεάσει πως τα ετήσια αποτελέσματα θα κρύβουν αρκετές εκπλήξεις, χωρίς, ωστόσο, να προχωρά σε αποκαλύψεις.
Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν πως πέρα από τα κέρδη, τα οποία θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, «αγγίζοντας» τα 800 εκατ. ευρώ με ένα δισ. ευρώ (σ.σ. στο 9μηνο η κερδοφορία της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 577 εκατ. ευρώ), εξίσου εντυπωσιακές θα είναι οι επιδόσεις, τόσο στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, όσο και της πιστωτικής επέκτασης.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δείκτης NPE βρισκόταν στο 5,5%, με τις πληροφορίες να θέλουν αυτός να έχει υποχωρήσει κάτω από 4% στο τέλος του 2023, ενώ η πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στα 830 εκατ. ευρώ, με θετική συνεισφορά από τη δυναμική απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχοντας χρηματοδοτήσει περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 2/3 μικρές και μεσαίες και το έτος να κλείνει με 1,6 δισ. ευρώ. Στο νέο business plan της περιόδου 2024 – 2026 δε, θα προβλέπεται αφενός, διατήρηση της κερδοφορίας στο ένα δισ. ευρώ, αλλά και αύξηση της πιστωτικής επέκτασης περίπου 5% σε ετήσια βάση.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πάντως, αναμένεται να δρομολογηθεί και η αποεπένδυση του Δημοσίου από το μετοχικό της κεφάλαιο. Ήδη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πραγματοποίησε Δευτέρα – Τρίτη συνεδρίαση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τέθηκαν επί τάπητος οι προοπτικές των εγχώριων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού θα έχουν λάβει τη σχετική εισήγηση από τον σύμβουλο για το timing της αποεπένδυσης.
Εφόσον «κλειδώσει» ο χρόνος θα ακολουθήσει η εισήγηση για το ποσοστό διάθεσης, για το οποίο, όπως έχει γίνει γνωστό, επικρατούν δύο απόψεις: είτε να δοθεί συνολικά το 27% είτε το 20%+2%, στα πρότυπα της Εθνικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, το placement θα γίνει με το παράλληλο άνοιγμα δύο βιβλίων – ένα για την ελληνική δημόσια προσφορά σε εγχώριους επενδυτές και ένα για τη διεθνή προσφορά σε ξένους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του accelerated book building.