Πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί η υπερκάλυψη μέσα σε λίγα λεπτά του placement του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Μέσα σε 6 λεπτά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές για να αγοράσουν και το 27% των μετοχών της Πειραιώς και το placement καλύφθηκε 4 φορές.

Η υπερβάλλουσα ζήτηση, έτσι όπως εκφράστηκε στο πλαίσιο του wall crossing, είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις και είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στη διάθεση και του επιπλέον ποσοστού, όπως επιβεβαίωναν και αρμόδιες πηγές.

Τη διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27% αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση του το ΤΧΣ, ασκώντας έτσι το δικαίωμα του upsize option.

Με το εύρος τιμής για την διάθεση του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς, να κυμαίνεται μεταξύ 3,7 ευρώ και 4 ευρώ ανά μετοχή, ξεκίνησε σήμερα το πρωί και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 6 Μαρτίου η διάθεση του συγκεκριμένου πακέτου μετοχών.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ για την άσκηση του δικαιώματος upsize option

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, το ΤΧΣ ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιo του, στη συνεδρίασή του στις 04 Μαρτίου 2024, και αφού ενημερώθηκε από τους διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς για τη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί έως τώρα στο πλαίσιο της διεθνούς προσφοράς, εξέφρασε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που θα προσφερθούν στην Προσφορά κατά 62.518.361 Προσφερόμενες Μετοχές (το «Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς») και το σύνολο των Προσφερόμενων Μετοχών αυξάνεται από 275.080.789 σε 337.599.150.

Η κατανομή οποιωνδήποτε Μετοχών του Δικαιώματος Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς που δύνανται να πωληθούν μεταξύ της ελληνικής δημόσιας προσφοράς και της διεθνούς προσφοράς είναι στην αποκλειστική κρίση του ΤΧΣ, ενεργώντας υπό την ιδιότητά του ως Πωλητή Μετόχου.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού Ενημερωτικού Δελτίου, οι επενδυτές θα ενημερώνονται για την κατανομή των μετοχών που σχετίζονται με το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς μέσω της δημοσίευσης της αντίστοιχης ανακοίνωσης προς τους επενδυτές στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α., στην ιστοσελίδα της Πειραιώς Holdings και στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άναψε το «πράσινο φως» στο Ενημερωτικό Δελτίο της έκδοσης, ανοίγοντας τον δρόμο για το απόλυτα – όπως εκτιμά η αγορά – επιτυχημένο placement καθώς η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει «το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1012η/3.3.2024 συνεδρίασή του ενέκρινε τις αιτήσεις της εταιρείας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.» και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι με γνώμονα την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και το θετικό επενδυτικό κλίμα, τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και η Bank of America, προσανατολίζονται στην λύση της πλήρους αποεπένδυσης από την Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή, τη διάθεση του συνόλου του 27% που το ΤΧΣ κατεχει στην τράπεζα Πειραιώς.

Σε ότι αφορά την τιμή το “R” έγραφε όλες τις προηγούμενες μέρες ότι οι ξένοι επενδυτές πίεσαν για μικρό discount της τάξης του 5% σε σχέση με την τιμή της μετοχής στο τέλος της συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΧΑ την Παρασκευή βρήκε την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,98 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των πέντε δισ. ευρώ (την περασμένη Πέμπτη τα ξεπέρασε».

Η διαδικασία

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού θα διατεθεί στους ξένους επενδυτές και ένα μικρό κομμάτι στην ελληνική αγορά.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι στην περίπτωση που το ποσοστό πώλησης κινηθεί προς το 27% τότε η αξία του ποσοστού που θα διατεθεί στην ελληνική αγορά θα είναι λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν αναμένεται να υποστούν καμία απομείωση, καθώς δεν εκδίδονται νέες κοινές μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το ΤΧΣ που κατέχει άμεσα συνολικά 337.599.150 κοινές μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 27% του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου, το υπόλοιπο 73% κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα:

  • Ο John Paulson κατείχε έμμεσα, μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν εταιρείας Paulson&Co, 232.758.919 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 18,62%.
  • Η Helikon Investments Limited κατείχε έμμεσα (μέσω του Helicon Long Short Equity Fund Master ICAV) 54.373.407 κοινές μετοχές, ήτοι 2,368% και 33.271.381 μετοχές ή 2,661% δικαιώματα ψήφου, προερχόμενα από χρηματοοικονομικά μέσα. Συνολικά, δηλαδή, η Helicon κατέχει 117.251.976 μετοχές ή 9,377% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.
  • Το 39% του μετοχικού κεφαλαίου κατέχεται από νομικά και το 6% από φυσικά πρόσωπα.

Οι όροι, οι επενδυτικοί κίνδυνοι και το Χρονοδιάγραμμα – Πως θα γίνει η διάθεση του 22% + 5%

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το δελτίο προβλέπονται τα κάτωθι.

1)Προβλέπεται η διάθεση έως 275.080.789 μετοχές:

i) με δημόσια προσφορά σε Ιδιώτες και Ειδικούς Επενδυτές στην Ελλάδα 41.262.118 μετοχών και

ii) ιδιωτικές τοποθετήσεις σε ειδικούς θεσμικούς αγοραστές και θεσμικούς επενδυτές στις Η.Π.Α. και εκτός Η.Π.Α. αντίστοιχα, 233.818.671 μετοχών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ΤΧΣ έχει δικαίωμα να αυξήσει, κατά την απόλυτη κρίση του, τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην Προσφορά έως 62.518.361 μετοχές, κατά μέγιστο όριο οποτεδήποτε κατά την περίοδο της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη που είναι και η τελευταία μέρα.

2) Από τον συνολικό αριθμό των Προσφερόμενων Μετοχών, ο αριθμός των Προσφερόμενων Μετοχών σε Ιδιώτες και Ειδικούς Επενδυτές θα καθοριστεί με την ολοκλήρωση της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Πωλητή Μετόχου, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατανεμηθούν ως εξής:

(A) τουλάχιστον 30% των Προσφερόμενων Μετοχών θα κατανεμηθεί σε Ιδιώτες Επενδυτές, και

(Β) το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι 70% των Προσφερόμενων Μετοχών στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα κατανεμηθεί μεταξύ Ειδικών Επενδυτών και Ιδιωτών Επενδυτών βάσει της ζήτησης που θα έχει εκδηλωθεί από κάθε κατηγορία αυτών των επενδυτών.

3) Η Ονομαστική αξία της μετοχής ανέρχεται σε 0,93 ευρώ ενώ το εύρος καθορίστηκε από ευρώ 3,70 έως 4 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή.

Επενδυτικοί κίνδυνοι

Οι επενδυτικοί κίνδυνοι περιγράφονται στο δελτίο και θα μπορούσαν να είχανε ουσιώδη δυσμενή επίδραση στις δραστηριότητες της Τράπεζας είναι οι εξής.

-Κίνδυνοι που Σχετίζονται με τις Μακροχρόνιες Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης της Ελληνικής Δημοκρατίας της Προηγούμενης Δεκαετίας, την Κατάλοιπη Επίδραση της Πανδημίας COVID-19, τις Εξελισσόμενες -Γεωπολιτικές Αναταράξεις, τις Πληθωριστικές Πιέσεις και τις Μακροοικονομικές Προοπτικές στην Ελλάδα

-Κίνδυνοι που Σχετίζονται με τη Συμμετοχή του ΤΧΣ

-Κίνδυνοι που Σχετίζονται με τις Δραστηριότητες του Ομίλου

-Νομικοί, κανονιστικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι συμμόρφωσης

Το χρονοδιάγραμμα

Σήμερα και ώρα 10.00 Ελλάδος θα ξεκινήσει το βιβλίο προσφορών για την Διεθνή προσφορά αλλά για την ελληνική δημόσια προσφορά και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 16.00

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1012η/3.3.2024 συνεδρίασή του ενέκρινε τις αιτήσεις της εταιρείας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.» και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών κυριότητας του ΤΧΣ και εισηγμένων στηΡυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη: