Eδώ και είκοσι χρόνια που παρακολουθούμε χρηματιστήριο και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Τράπεζας όπου οι πληροφορίες δίνονταν στους επενδυτές με το σταγονόμετρο– τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Έλληνες.

Μάλιστα το ενημερωτικό δελτίο εκδόθηκε την προηγούμενη ημέρα της αύξησης και μάλιστα στα αγγλικά και μόνο δυο – τρεις σελίδες στα ελληνικά!

Η αύξηση κεφαλαίου η οποία συντονίστηκε από το Λονδίνο (Goldman Sachs UBS) και το γραφείο του πρωθυπουργού (Άλεξ Πατέλης) ξεκίνησε με την μη πληρωμή των τόκων προς το ΤΧΣ, την κρατικοποίηση και την υπόσχεση για γρήγορη επανακρατικοποίηση.

Εκεί ήταν το σήμα.

Οι μέτοχοι έπρεπε να πουλήσουν και είχαν 4-5 μήνες για να το σκεφθούν.

Τα δε ξένα funds πούλησαν τις μετοχές της Πειραιώς εισήλθαν στο ομόλογο της Τράπεζας, το οποίο από το 58% της ονομαστικής αξίας σήμερα αποτιμάται στο 95% της ονομαστικής αξίας!!
Σήμερα, τα ίδια funds θα αγοράσουν με τα τεράστια κέρδη τις μετοχές της Πειραιώς με φθηνή αποτίμηση (στο 0,28 0,29 της λογιστικής αξίας ) μεταξύ 1-1,15 ευρώ.

Στην συνέχεια, όπως θυμούνται όλοι ήλθε το σοκ για τους μετόχους. Ακόμη και για τον Paulson and Co που θα έχει 18,62% και με 265 εκατ. ευρώ θα αγοράσει τράπεζα με ενεργητικό 71 δισ. ευρώ, το Ιταλικό fund hellicon με 75 εκατ. ευρώ και ο κ. Α. Μυστακίδης με 40 εκατ. ευρώ.

Καταργήθηκαν τα δικαιώματα προτίμησης για τους παλιούς μετόχους οι οποίοι πρέπει να περιμένουν μια…. άλλη ζωή ίσως για να πάρουν τα χρήματα τους. Οι παλιοί μέτοχοι πρέπει να συμμετάσχουν για να μην χάσουν το ποσοστό και να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή για να αποκομίσουν κέρδη. Το «γλυκαντικό» για τους μετόχους είναι ότι, θα μοιραστούν ομολογίες (από τις τιτλοποιήσεις) με μέρισμα εντός του δεύτερου εξαμήνου.

Ποιοί μπορούν να περιμένουν μήνες αν η μετοχή κάνει ένα 20-25% τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης;

Καλύτερα, λένε, με την μάνα του φονιά (πωλητή) παρά με του σκοτωμένου (αγοραστή). Ωστόσο, σ’ ένα χρόνο από τώρα η Ελλάδα πιθανότατα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα κι αυτό σημαίνει πολλά για τις τράπεζες.

Υ. Γ. Η Πειραιώς μπορεί στο μέλλον να εκδώσει νέες κοινές Μετοχές, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν τη συμμετοχή των μετόχων.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο   Radar.gr.