Σταθερή στην επενδυτική της στρατηγική για διάθεση ενός ποσοστό της τάξης του 20 – 22% των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παραμένει η κυβέρνηση παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που υφίσταται για την διάθεση του συνόλου του πακέτου (27%)
Καλά ενημερωμένες πηγές του Radar επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείου τους, έχοντας αξιολογήσει τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα ενδεχόμενα και τα πιθανά οφέλη για το Δημόσιο από το placementτης Τράπεζας Πειραιώς, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η διατήρηση ενός ποσοστού της τάξης του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς και η αξιοποίηση του σε δεύτερο χρόνο εξακολουθούν να επικρατούν του ισχυρού ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ (27%) όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στις επαφές που πραγματοποίησαν τόσο ο σύμβουλος (Bank of America) του Ταμείου όσο και οι σύμβουλοι (GS και UBS) της Τράπεζας Πειραιώς.
Και ενώ απομένουν μόλις 5 εργάσιμες ημέρες για να ανοίξει το βιβλίο για το placement των μετοχών του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς (4 έως 6 Μαρτίου), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τις εκ του αντιθέτου πληροφορίες και δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες– επιμένει στην θέση του για την διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20 – 22% των μετοχών, προκειμένου το υπόλοιπο 5-7%, να διατεθεί το 2025, σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή – διεθνή τράπεζα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Unicredit για το 9% της Alpha Bank.
Η λογική για την επιμονή της κυβέρνησης
Και αυτό γιατί o Αλέξης Πατέλης και το επιτελείο του είναι πεπεισμένοι ότι τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά τραπεζικά assets θα είναι ακόμα μεγαλύτερο ειδικά αν δώσει την επενδυτική βαθμίδα και η Μoodys το 2025 και αναβαθμιστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Κατά την άποψη κυβερνητικών παραγόντων, την οποία συμμερίζονται και στελέχη του ΤΧΣ, οι λύσεις που διασφαλίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς είναι η συμμετοχή είτε στρατηγικού επενδυτή από τον τραπεζικό χώρο, με ενεργό συμμετοχή και εμπειρία στον τομέα χρηματοπιστωτικών εργασιών είτε η συμμετοχή πολλών μικρότερων μακροπρόθεσμων μετόχων.
Προς το παρόν, υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής με αυτό το προφίλ και παρά τις πληροφορίες που κατά καιρούς κυκλοφορούν στην αγορά, δεν υπάρχει. Οι επαφές με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους συνεχίζονται και μάλιστα με έντονο ενδιαφέρον.
Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς πάντως εξακολουθεί να προκρίνει τη διάθεση του συνόλου του 27% των μετοχών, σύμφωνα με τα μηνύματα και το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, και δηλώνει ότι το εγχείρημα έχει εξασφαλισμένη αρκετές φορές υπερκάλυψη. Πάντως το ενημερωτικό δελτίο που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή 1η Μαρτίου κι εφόσον δεν αλλάξει κάτι, θα αναφέρει για ποσοστό έως και 27%, με την τελική απόφαση πιθανότατα να λαμβάνεται το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου που κλείνει το βιβλίο, ανάλογα της ζήτησης που θα έχει καταγραφεί.
Στο περιθώριο οι global coordinators της έκδοσης Bank Of America, Goldman Sachs και UBS εργάζονται πυρετοδών για όλες τις λεπτομέρειες της έκδοσης και για το πλήρες σχήμα των αναδόχων. Το ΤΧΣ ενημερώθηκε από τους συντονιστές της έκδοσης, ενώ το σχήμα ουσιαστικά είναι κλεισμένο και εκτός από Goldman Sachs, ΒοfA και UBS συμμετέχουν και οι Morgan Stanley, JP Morgan, HSBC, BNP, ενώ από ελληνικής πλευράς είναι η ΑΧΙΑ και η Euroxx στο διεθνές βιβλίο και Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ και Εuroxx στο ελληνικό βιβλίο. Το ακριβές σχήμα των αναδόχων θα περιλαμβάνει 10 μπορεί και 11 τράπεζες και χρηματιστηριακές.
Το εύρος τιμής διάθεσης
Αυτό όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα την εγχώρια αγορά είναι η τιμή διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι μνήμες από το κερδοσκοπικό παιχνίδι που ενορχηστρώθηκε πριν από λίγους μήνες στο placement της Εθνικής Τράπεζας είναι ακόμη νωπές.
Η αγορά ανησυχεί στο ενδεχόμενο να μεθοδευτούν από ορισμένους κύκλους παρασκηνιακές πιέσεις για τον ορισμό μιας χαμηλής τιμής διάθεσης των μετοχών του placement, προκειμένου κάποιοι να ξεφορτώσουν αμέσως υψηλότερα, αποκομίζοντας άμεσα μεγάλα κέρδη και ταυτόχρονα πιέζοντας την μετοχή να ξαναγοράσουν χαμηλότερα προσδοκώντας σε ένα δεύτερο γύρο γρήγορου και εύκολου κέρδους.
Έμπειρος τραπεζικός αναλυτής παίρνοντας ως οδηγό την πρόσφατη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά το εύρος της τιμής διάθεσης κάπου μεταξύ 3,5 ευρώ και 3,85 ευρώ μετοχή. Συγκεκριμένα την Πέμπτη η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στα 3,97 ευρώ. Πρόκειται για αποτίμηση που, όπως τονίζει ο συνομιλητής μας, αντιστοιχεί σε 0,77x την ενσώματη λογιστική της αξία στις 31/12//2023 (5,08 ευρώ) και σε 0,714x την εκτιμώμενη βάσει κερδοφορίας ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής στο τέλος της φετινής χρονιάς (5,5 ευρώ).
«Ως εκ τούτου και με δεδομένο το πρόσφατο προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας , το εύρος τιμής διάθεσης θα μπορούσε να βγει κάπου μεταξύ 3,5 με 3,85 ευρώ» καταλήγει η πηγή μας. Ο ίδιος προσθέτει ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς προσμετράται και η διάθεση τόσο της Κυβέρνησης όσο και του ΤΧΣ να αξιοποιήσουν την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από τους διεθνείς επενδυτές, προκειμένου να κατοχυρώσουν την υψηλότερη δυνατή αποτίμηση. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είθισται η τιμή διάθεσης να βγαίνει πάντα σε ένα discount της τάξης 7% με 10% έναντι της τρέχουσας.
Η «αμαρτωλή» περίπτωση της ΕΤΕ
Εν αναμονή της τιμής διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στο επικείμενο placement στην αγορά επικρατεί η λαϊκή ρήση «αν καείς με τον χυλό φυσάς και το γιαούρτι» καθώς ουδείς μπορεί να ξεχάσει το άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικό παιχνίδι που ενορχηστρώθηκε στις πλάτες της δημόσιας περιουσίας.
Κατά το πρόσφατο placement για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, με δικαιολογία την ανάγκη για αυξημένη υπερκάλυψη της έκδοσης ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές, ασκήθηκαν πιέσεις για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης όσο χαμηλότερα γινόταν και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στο σύνολο τους οι εκθέσεις των διεθνών αναλυτών έδιναν σαφώς υψηλότερες τιμές.
Για να ακριβολογούμε επιτεύχθηκε τιμή για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ στα 5,30 ευρώ όταν η αγορά θεωρούσε εύλογο ένα τίμημα ακόμη και ένα ευρώ υψηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και το υψηλό εύρος της έκδοσης ήταν 5,44 ευρώ αλλά επιλέχθηκε χαμηλότερη τιμή για να προσελκύσει –όπως γράφτηκε– μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε και μέσα σε λίγες εβδομάδες ορισμένοι αποκόμισαν τεράστιες υπεξαξίες, με δεδομένο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «σκαρφάλωσε» πάνω από τις 1.400 μονάδες και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασε με τα 7 ευρώ.