Το «colpo grosso» με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι έτοιμος να προχωρήσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, προκαλώντας σημαντικές ανακατατάξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Η τραπεζική αγορά βοούσε τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο Χρήστος Μεγάλου ετοιμάζει εξαγορά που θα προκαλέσει αίσθηση στην τραπεζική και επενδυτική κοινότητα, την ίδια στιγμή που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς έχει πυκνώσει τις επαφές του με τα διεθνή επενδυτικά στρατηγεία, με τα οποία άλλωστε παραδοσιακά διατηρεί έναν μακροχρόνιο δίαυλο επικοινωνίας.
Η χθεσινή ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς «εξετάζει και αξιολογεί το τρέχον διάστημα διάφορες πιθανές επενδύσεις σε τομείς συναφείς με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τομέων διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και την Εθνική Ασφαλιστική» ήρθε να επισφραγίσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες και εν μέρει να δικαιολογήσει και το «ράλι» της μετοχής από την αρχή του χρόνου.
Οι διαφαινόμενες κινήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς έχουν πυροδοτήσει σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες με τη μετοχής της Πειραιώς να «φλερτάρει» με τα 4,5 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρηματιστηριακό «ταμπλό»« η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται πάνω από 15% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, ενώ σε 12μηνη βάση κερδίζει περί το 28%. Στο διάστημα της τελευταίας διετίας η άνοδος που καταγράφει είναι 146,15%.
Τα πρώτα σχόλια της αγοράς
Τραπεζικές πηγές αποδίδουν το ενδιαφέρον της Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική στη διάθεση του Ομίλου να επεκταθεί στον ασφαλιστικό κλάδο προκειμένου να διευρύνει σε βάθος χρόνου τα μη επιτοκιακά του έσοδα, σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών αναμένεται να συρρικνωθούν λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ.
Παράλληλα επισημαίνουν και την γενικότερη τάση των τραπεζών να μπουν πιο δυνατά στον ασφαλιστικό κλάδο, με πρώτη τη Eurobank όπου εκτός του 20% της Eurolife κατέχει πλέον -μέσω της Ελληνικής Τράπεζας- ηγετικά μερίδια στην κυπριακή αγορά (Hellenic, Παγκυπριακή, CNP Insurance, CNP Cyprialife).
Ήδη πάντως η Τράπεζα Πειραιώς έχει επενδύσει στο asset management, εξαγοράζοντας την Iolcus, ενώ όπως επιβεβαίωσε με την χθεσινή της ανακοίνωση εξετάζει και άλλες αντίστοιχες συναλλαγές αυτήν την περίοδο.
Η διοίκησή της έχει θέσει ως κεντρικό στόχο τη μεγέθυνση του συγκεκριμένου τομέα, μέσω του οποίου θα ενισχύσει τα έσοδά της από προμήθειες.
Άλλωστε στη χθεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι, «στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους της και τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού του μοντέλου, ο Όμιλος Πειραιώς εξετάζει σε συστηματική βάση πιθανές επενδυτικές εναλλακτικές που θα συνέβαλαν θετικά στα κέρδη και την αποτελεσματικότητα της κεφαλαιακής του διάρθρωσης».
Σε κάθε περίπτωση, κάθε αξιολογούμενη στην παρούσα φάση πιθανή συναλλαγή θα πρέπει να είναι συμβατή με το πλάνο διανομής που έχει ανακοινωθεί και τα λοιπά επενδυτικά κριτήρια του Ομίλου, με στόχο να προσαυξήσει την αναπτυξιακή προοπτική του Ομίλου, ενισχύοντας περαιτέρω τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου της Πειραιώς» καταλήγει η ανακοίνωση.
Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει τις βάσεις για να βγει στην αγορά η νέα και αμιγώς ψηφιακή τράπεζα Snappi, στην οποία έχει τον πλειοψηφικό μετοχικό έλεγχο έχοντας εισφέρει περίπου 30 εκατ. ευρώ ενώ πληροφορίες της αγοράς θέλουν τον Χρίστο Μεγάλου να ετοιμάζει ένα ακόμη μεγάλο deal που αφορά στα ακίνητα της τράπεζας και θα αποτελέσει την τρίτη κατά σειρά συναλλαγή ακινήτων μετά από αυτές που προηγήθηκαν με Brooklane και Resolute.
Το επίσημο ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική επιβεβαιώνει ότι το CVC έχει ανοίξει για τα καλά τον «φάκελο» της αποεπένδυσής του.
Τέσσερα χρόνια μετά τον Μάρτιο του 2021, όπου CVC Capital Partners και Εθνική Τράπεζα ήρθαν σε μια συμφωνία – που τότε είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων – ώστε το 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής να μεταβιβαστεί από την τράπεζα στο private equity fund, φαίνεται ότι ήρθε πλέον η ώρα της απόεπένδυσης καθώς οι επιδόσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, κατά τη διετία 2022-23, δεν ενθουσιάζουν.
Στο παιχνίδι και η Εθνική Τράπεζα
Ανάλογες βλέψεις για την Εθνική Ασφαλιστική έχει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει κατ΄ επανάληψη επισημάνει τους τελευταίους μήνες ότι επιδιώκει την αξιοποίηση των κεφαλαίων της για εξαγορές που έχουν νόημα για τους μετόχους της.
Ήδη ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ερωτώμενος στο πρόσφατο road show της Morgan Stanley για το αν η τράπεζα θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, σε περίπτωση που η CVC βγάλει προς πώληση την Εθνική Ασφαλιστική, αφού απάντησε κατ’ αρχάς θετικά, σημείωσε ότι η άλλοτε θυγατρική της ΕΤΕ παραμένει μια «δύσκολη» περίπτωση, λόγω μεγέθους και κλάδου και υπό το παραπάνω πρίσμα, η Εθνική θα αξιολογήσει τα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα παραμένει μέτοχος μειοψηφίας στην Εθνική Ασφαλιστική με 9,9% ενώ διαθέτει και το πλεονέκτημα να είναι συμβεβλημένη με την Εθνική Ασφαλιστική μέσω πολυετούς σύμβασης bancassurance.
Κατέχει, επίσης, εξ ολοκλήρου εκδόσεις Tier I της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύψους 175 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για εκδόσεις που συμβάλλουν στη φερεγγυότητά της ασφαλιστικής και επέτρεψαν τις διανομές κερδών παρελθουσών χρήσεων.
Διαβάστε ακόμη:
- Ανασύνταξη και επίσπευση του κυβερνητικού έργου: Πώς θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Τέμπη: Δεν υπήρξε αλλοίωση των ηχητικών το βράδυ της σύγκρουσης λέει το πόρισμα του ΕΜΠ
- ΕΦΚΑ: 37.500 πληρωμές εφάπαξ το 2025 με προϋπολογισμό 745 εκατ. ευρώ
- Συντριβή ιδιωτικού αεροασθενοφόρου στη Φιλαδέλφεια: Έξι νεκροί και ανησυχία για θύματα στο έδαφος