Τουρκική πρόκληση: Navtex στο Αιγαίο λίγο πριν τις διερευνητικές. Επανέρχεται στην πολιτική της έντασης η Τουρκία, λίγο πριν από τον 62 γύρο των διερευνητικών συνομιλιών: ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες στο Βόρειο και στο κεντρικό Αιγαίο. Η NAVTEX εκδόθηκε για το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» – και αφορά έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου 2021.

Η Τουρκία, η οποία δήθεν ενδιαφέρεται για διάλογο με την Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι από τις 18 Φεβρουαρίου, μέχρι και τις 2 Μαρτίου βγάζει στο Αιγαίο, το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ».

Πρόκειται για έρευνες που πραγματοποιηθούν σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Ο χάρτης της ντροπής 

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «παρουσίασαν» την προκλητική ατζέντα του Ερντογάν, ξετρυπώνοντας μελέτη από το 2009 του πολιτικού αναλυτή και ιδρυτή της εταιρείας Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν.

Πρώτα από το τηλεοπτικό κανάλι TGRT και στη συνέχεια από άλλα –κατά κύριο λόγο φιλοκυβερνητικά– μέσα όπως το Takvim, Ahaber και Haberler, παρουσιάστηκε ο χάρτης που είχε καταρτίσει ο ιδρυτής της της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων και παρουσιάζει την Τουρκία ως υπερδύναμη έως το 2050.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, στις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων, «κόκκινες» εμφανίζονται στον χάρτη του Stratfor: Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.