Τις νέες τουρκικές προκλήσεις και την παράταση της NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο καταδίκασε η ελληνική κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση καταδικάζει την νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας και καλεί τη γείτονα να την αποσύρει» δήλωσε σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «η κυβέρνηση καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει νέα παράνομη NAVTEX, για τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και καλεί τη γείτονα να ανακαλέσει άμεσα τη νέα παράνομη απόφασή της.
Η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που επισημαίνει το παράνομο της τουρκικής Navtex, καθώς εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Πρόσθεσε επίσης πως «η κυβέρνηση επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι με τη νέα αυτή κίνηση, η ‘Αγκυρα παραβιάζει για άλλη μια φορά το Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και θέτει εμπόδια στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ τη στιγμή μάλιστα που Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί “στρατηγική προτεραιότητα”».
Σημειώνεται ότι η Τουρκία παρατείνει τη NAVTEX για έρευνες μεταξύ του Καστελόρζιου και της Ρόδου, έως τις 29 Νοεμβρίου.
Νέες προκλήσεις Ακάρ
Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια του Χάλιφαξ, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «δυστυχώς στην Aνατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές».
«Η ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ε/Κ οι οποίοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τ/Κ» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός.
Κομισιόν: Προσδοκούμε αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία
Η ΕΕ προσδοκά την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Peter Stano κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες ο Stano σημείωσε ότι «H EE ήταν πολύ ξεκάθαρη στο πλαίσιο των προσδοκιών», κάτι το οποίο μεταφέρθηκε στον Ιμπραήμ Καλίν, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι «η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση».
«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο ξανά να ξαναδούν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει στο δρόμο της θετικής ατζέντας και τη δέσμευσης με έναν εποικοδομητικό διάλογο ή εάν θα να διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» επισήμανε, τονίζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.