Η Toyota Corolla Cross είναι η τελευταία και πιο περιπετειώδης υλοποίηση του μοντέλου με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της αυτοκίνησης. Με την επιθυμία του κοινού για SUV και crossover μοντέλα να μεγαλώνει διαρκώς, η Toyota απαντάει για να καλύψει αυτά τα «θέλω». Μετά την αμερικανική αγορά η Corolla Cross έφτασε και στην ευρωπαϊκή, έχοντας μάλιστα σημαντικές αναβαθμίσεις. Σε επίπεδο εμφάνισης η μοναδική διαφορά ανάμεσα στις εκδόσεις του μοντέλου για την Αμερική και την Ευρώπη εντοπίζονται μόνο στα φωτιστικά σώματα, τόσο μπροστά όσο και πίσω.

Όμως, οι σημαντικές αλλαγές είναι άλλες. Ο πίνακας οργάνων που θα αντικρίζουν οι Ευρωπαίοι είναι ψηφιακός, δηλαδή δεν υπάρχουν αναλογικά όργανα αλλά μία οθόνη με διαγώνιο 12.3 ίντσες. Στην Αμερική υπάρχει κλασικός πίνακας οργάνων ή οθόνη 7 ιντσών.

Η οθόνη του συστήματος infotainment στην Ευρώπη έχει διαγώνιο 10.5 ίντσες (7 και 8 στις ΗΠΑ), όμως το σημαντικότερο είναι ότι η Toyota στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού προσφέρει το ολοκαίνουργιο σύστημα πολυμέσων που έχει αναπτύξει. Είναι ταχύτατο, έχει πολύ καλύτερη απεικόνιση, χρησιμοποιεί υπηρεσίες βασισμένες στο cloud ώστε να προσφέρει πλοήγηση λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κίνηση και τα έργα, δείχνει στοιχεία όπως φωτεινούς σηματοδότες και κάμερες ταχύτητας, ενώ δέχεται ενημερώσεις μέσω internet ώστε να είναι πάντα σύγχρονο.

Είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε στην παρουσίαση του Yaris Cross και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο κινητήρας της Toyota Corolla Cross στην Ευρώπη είναι το υβριδικό σύνολο 2.0 λίτρων το οποίο χρησιμοποιεί μπαταρία λιθίου. Ο συνδυασμός του βενζινοκινητήρα και του ηλεκτροκινητήρα αποδίδει 199 ίππους και οδηγεί σε 8.1 δευτερόλεπτα για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα (στην Αμερική δεν διατίθεται υβριδικό σύστημα). Εναλλακτικά, κάποιος μπορεί να αγοράσει την Toyota Corolla Cross με τετρακίνηση, η οποία υλοποιείται με την τοποθέτηση ενός ακόμα ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος κινεί τον πίσω άξονα. Αποδίδει 41 ίππους και η επιτάχυνση παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Φυσικά το αυτοκίνητο διαθέτει πληθώρα συστημάτων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση στη λωρίδα κυκλοφορίας, το adaptive cruise control, η ανίχνευση για κάθετα διερχόμενα οχήματα τόσο στην κίνηση μπροστά όσο και πίσω, η αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, ο έλεγχος τυφλού σημείου και πολλά ακόμα. Οι παραδόσεις της Toyota Corolla Cross στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2022, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η τιμολογιακή πολιτική.