Πριν από μερικές μέρες το Toyota Mirai στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού σημείωσε νέο ρεκόρ Γκίνες, για τη μεγαλύτερη απόσταση (1.360 χλμ.) που έχει διανύσει υδρογονοκίνητο όχημα με έναν μόνο ανεφοδιασμό.

Τη σκυτάλη τώρα παίρνει το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Volkswagen ID.4 κατακτώντας στην Αμερική ένα ακόμα  ρεκόρ Γκίνες. Το ID.4, λοιπόν, κατάφερε να κάνει σε μια χώρα το πιο μακρινό (56.327 χλμ.) και ασταμάτητο ταξίδι που έχει γίνει ποτέ από αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα (μη ηλιακό).

Άρα διαπιστώνουμε ότι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες, δεν έχουν να ζηλέψουν την αυτονομία των συμβατικών υγρών καυσίμων.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 100 μέρες, όταν το συγκεκριμένο ID.4 αναχώρησε από την έδρα της Volkswagen στην Αμερική, η οποία βρίσκεται στο Χέρντον της Βιρτζίνια. Πίσω από το τιμόνι του ID.4 βρέθηκε ο οδηγός μεγάλων αποστάσεων Rainer Zietlow, ενώ συνοδηγός του ήταν ο φωτογράφος Derek Collins.

Στόχος τους ήταν να επισκεφτούν 600 αντιπροσωπείες της Volkswagen στην Αμερική παρέα με το ID.4. Ο απολογισμός τους δείχνει ότι έζησαν μια ευχάριστη «Οδύσσεια» για 56.327 χλμ., ενώ επισκέφτηκαν τελικά 628 αντιπροσωπείες της Volkswagen σε 48 Πολιτείες της Αμερικής.

Φυσικά για να κάνεις ένα τόσο μεγάλο ταξίδι χρειάζεται να υπάρχει το κατάλληλο δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η Volkswagen Αμερικής συνεργάζεται με την Electrify America, η οποία έδωσε πρόσβαση στο ID.4 σε 208 σταθμούς φόρτισης.

Συνολικά η Electrify America έχει 635 σταθμούς φόρτισης και πάνω από 2.800 μεμονωμένους ταχυφορτιστές. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει περισσότερους από 1.800 σταθμούς φόρτισης, με πάνω από 10.000 φορτιστές σε ΗΠΑ και Καναδά.

Για τη δύσκολη αυτή αποστολή η Volkswagen επιστράτευσε το ID.4 1st Edition με μπαταρία χωρητικότητας 82 kWh, η οποία υπόσχεται αυτονομία σχεδόν 402 χλμ., ενώ ο ηλεκτροκινητήρας των 204 ίππων και 309 Nm ροπής κινεί τους πίσω τροχούς.