Την ώρα που συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο, υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη από τις ένορκες καταθέσεις των μεταναστών καθώς αναφέρουν πως η βάρκα τους έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία τουρκικών αλιευτικών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, όταν απέπλευσαν από τα τουρκικά παράλια, τους συνόδευαν δύο με τρία τουρκικά αλιευτικά τα οποία τους είχαν πλευρίσει και τους έκοβαν τον αέρα και τον έντονο κυματισμό. Έτσι, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι υπήρχε θαλασσοταραχή. Και όταν έφτασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εφυγαν τα τουρκικά αλιευτικά και άφησαν τη λέμβο μόνη της, όπως εκτιμούν οι ελληνικές Αρχές.

Και τότε, όπως περιγράφουν οι μετανάστες, επικράτησε πανικός αφού ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστια κύματα ενώ λόγω της θαλασσοταραχής, 100 μέτρα, πριν από την ακτή, βυθίστηκε η λέμβος.

Τρεις ακόμη μετανάστες διασώθηκαν

Στο νησί της Λέσβου οι αρχές ενημέρωσαν για τη δάσωση τριών ακόμα μεταναστών από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων να ανέρχεται στους 28. Οι έρευνες διάσωσης γίνονται υπό αντίξοες συνθήκες καθώς οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι – 16 νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, ένα αγόρι και ένας άνδρας– έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Λέσβου, μετά τη βύθιση λέμβου στην οποία, εκτιμάται ότι επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Διασωθείσες αφρικανικής καταγωγής μεταφέρθηκαν χθες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι μετανάστες στις καταθέσεις τους μόλις 10 φορούσαν σωσίβιο και άλλοι έξι κρατούσαν σαμπρέλα ενώ οι άλλοι είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι είπαν πως είδαν τον χειριστή του σκάφους να πέφτει στη θάλασσα και κατάλαβαν ότι το ναυάγιο ήταν αναπόφευκτο.

Διαβάστε ακόμη: