Η Τουρκία φαίνεται να ενοχλήθηκε από τα όσα δήλωσε σε συνεντεύξεις του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020 και χρειάσθηκε να «ενεργοποιηθούμε έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι το σκηνικό ήταν πιο δραματικό απ’ ό,τι προβλήθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για τις δυσκολότερες ημέρες του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα μίλησε, μεταξύ άλλων, και στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου ο απερχόμενος πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας πως η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας του ήταν το καλοκαίρι του 2020.

«Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης» σημείωσε.

Προσέθεσε πως και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως δεν συγκρίνονται με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν μια σοβαρή κρίση» επισήμανε.

Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα σχολίασε με «αιχμηρό» τρόπο στο Twitter, όσα δήλωσε ο Τζέφρι Πάιτ, τον οποίο, ωστόσο, δεν κατονόμασε. Αρχικά, η αντίδραση της Άγκυρας αφορά πρωτίστως στις αναφορές του κ. Πάιατ για «απαράδεκτες δραστηριότητες, ρητορικές υπερβολές και ανόητες αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των νησιών».

«Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη», σημείωσε νωρίτερα ο Τζέφρι Πάιατ στην «Καθημερινή».

Παράλληλα, ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης, έκανε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, με την οποία «χαιρέτισε» την παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 44 που παρελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2021. Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA).

Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δίχως να αναφέρεται στις συνεντεύξεις Πάιατ σε ΕΡΤ και «Καθημερινή», ή στην ανάρτησή του, τον «φωτογραφίζει» σε δική της ανάρτηση στο Twitter, σημειώνοντας:

«Ένα από τα πιο ατυχή αμαρτήματα της διπλωματίας είναι το να “γίνεσαι εγγενής”. Και αυτό συμβαίνει, όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου».

Έφτασαν στην Ελλάδα 130 τεθωρακισμένα οχήματα M1117 από τις ΗΠΑ

Από χθες Παρασκευή 29 Απριλίου, καταφθάνουν στην Ελλάδα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 από τις ΗΠΑ. Μέχρι το πρωί του Σαββάτου έφτασαν στην Θεσσαλονίκη 130 Μ1117. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα Μ1117 παραχωρούνται στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA).

 Αξίζει να σημειωθεί ότι τα M1117 χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους. Τα M11Σ17 που παρελήφθησαν προστίθενται στα 44 που είχαν παραληφθεί το Δεκέμβριο του 2021.

Η παραλαβή των Μ1117 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως έχει προγραμματιστεί, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Τζέφρι Πάιατ: «Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ελλάδα συνολικά 1.200 ASV»

Με αφορμή την έλευση 130 τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τις ΗΠΑ, ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σημειώνει, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό το Twitter, ότι «η αμυντική σύμπραξη ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάιατ αναφέρει τα εξής στη σχετική ανάρτηση: «Με περηφάνια βλέπουμε ακόμη 130 τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας M1117 να παραδίδονται στην Ελλάδα, φθάνοντας στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το τέλος του 2022, οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ελλάδα συνολικά 1.200 ASV, όλα χωρίς κόστος, μέσω του προγράμματος EDA. Η αμυντική σύμπραξη ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Πάιατ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ενέργειες Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι πρίν από λίγες ημέρες ο Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Φάνη Παπαθανασίου, είχε δείξει την απεριόριστη στήριξη του στην Ελλάδα.

«Το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό. Ο πρόεδρος είναι βαθιά αφοσιωμένος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Θα θυμάστε πως εκείνος, ως αντιπρόεδρος τότε, μου ανέθεσε (με τον διορισμό μου) αυτό το έργο. Γνωρίζω το πάθος, την προσωπική του δέσμευση ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό. Επίσης, για όσα αντιπροσωπεύει η Ελλάδα όσον αφορά τη Δημοκρατία. Είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας. Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι «δυσκολότερες ημέρες» του Τζέφρι Πάιατ  στην Ελλάδα

Κληθείς να απαντήσει για τις δυσκολότερες ημέρες του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα, ο Τζέφρι Πάιατ είπε πως η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας του ήταν το καλοκαίρι του 2020.

 «Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης» σημείωσε.

Προσέθεσε πως και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως δεν συγκρίνονται με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν μια σοβαρή κρίση» επισήμανε επιπροσθέτως.

Τζέφρι Πάιατ για τουρκικές παραβιάσεις: «Ανησυχούμε για ατυχήματα στο Αιγαίο»

«Δεν σας απασχολεί σήμερα;», ήταν η ερώτηση. «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα» απάντησε και τόνισε πως οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, «ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία». Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι ενόψει της τρομερής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του λαού της Ουκρανίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Επηρεάζει τα συμφέροντα μας και ιδίως αυτά της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» σημείωσε περαιτέρω.

Τζέφρι Πάιατ για πρόσκληση Πελόζι σε Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στην πρόκληση που απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε: «Πιστεύω πως εάν δείτε τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος Πελόζι έχει χαρακτηρίσει την πρόσκληση αυτή σε συνεδρίαση του Κογκρέσου, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για εξαιρετική τιμή, τη μεγαλύτερη που επιτρέπει το νομοθετικό μας σύστημα σε έναν ξένο ηγέτη».