«Το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό. Ο πρόεδρος είναι βαθιά αφοσιωμένος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Θα θυμάστε πως εκείνος, ως αντιπρόεδρος τότε, μου ανέθεσε (με τον διορισμό μου) αυτό το έργο. Γνωρίζω το πάθος, την προσωπική του δέσμευση ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό. Επίσης, για όσα αντιπροσωπεύει η Ελλάδα όσον αφορά τη Δημοκρατία. Είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας. Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Φάνη Παπαθανασίου, απόσπασμα της οποίας προβλήθηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης

Οι «δυσκολότερες ημέρες» του Τζέφρι Πάιατ  στην Ελλάδα

Κληθείς να απαντήσει για τις δυσκολότερες ημέρες του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα, ο Τζέφρι Πάιατ είπε πως η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας του ήταν το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους κινδύνους για πιθανά ατυχήματα. Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης» σημείωσε.

Προσέθεσε πως και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες, όμως δεν συγκρίνονται με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. «Ήταν μια σοβαρή κρίση» επισήμανε επιπροσθέτως.

Τζέφρι Πάιατ για τουρκικές παραβιάσεις: «Ανησυχούμε για ατυχήματα στο Αιγαίο»

«Δεν σας απασχολεί σήμερα;», ήταν η ερώτηση. «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα» απάντησε και τόνισε πως οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, «ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία». Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι ενόψει της τρομερής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του λαού της Ουκρανίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Επηρεάζει τα συμφέροντα μας και ιδίως αυτά της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» σημείωσε περαιτέρω.

Τζέφρι Πάιατ για πρόσκληση Πελόζι σε Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στην πρόκληση που απηύθυνε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε: «Πιστεύω πως εάν δείτε τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος Πελόζι έχει χαρακτηρίσει την πρόσκληση αυτή σε συνεδρίαση του Κογκρέσου, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για εξαιρετική τιμή, τη μεγαλύτερη που επιτρέπει το νομοθετικό μας σύστημα σε έναν ξένο ηγέτη».