Σήμερα (03/01), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποδέχθηκε ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, μετά τις πρώτες –απευθείας– επαφές σε επίπεδο Υπουργών μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από ένδεκα χρόνια.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δημοσίευσε φωτογραφίες από τη συνάντηση με τον επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου της συριακής αντιπολίτευσης, Μαχμούτ αλ Μασλάτ και άλλα ανώτερα στελέχη.

«Διατυπώσαμε ξανά την υποστήριξη προς τη συριακή αντιπολίτευση και τον συριακό λαό, σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο ψήφισμα του Οργανισμού το 2015, που καλεί σε κατάπαυση του πυρός και μία πολιτική διευθέτηση, στη Συρία.

Η συνάντηση έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας, στη Μόσχα. Η Άγκυρα υποστηρίζει τα τελευταία δώδεκα χρόνια τους Σύρους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον Άσαντ «τρομοκράτη» το 2017, αποδέχθηκε έκτοτε την ιδέα για μία πιθανή συνάντηση με τον Σύρο ηγέτη.

Πρότεινε να ακολουθήσει μία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία ενδέχεται να θέσει τις βάσεις για ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής Προέδρων, ύστερα από τις συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Άμυνας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊζάλ Μεκντάντ, στη Μόσχα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Όμως, η Δαμασκός δε φαίνεται να συμμερίζεται την επιθυμία της Άγκυρας για «άνοιγμα». Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Άσαντ δε θα συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Ερντογάν πριν από τη διεξαγωγή εκλογών στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένες για τη 13η Ιουνίου.

Το ενδεχόμενο συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών έχει ανησυχήσει τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατοικούν κυρίως σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έμμεσο έλεγχο της Άγκυρας. Αυτή η προοπτική, που προκάλεσε την ανησυχία και της Ουάσινγκτον, υποστηρίζεται από τη Μόσχα, τη βασική στρατιωτική σύμμαχο της Δαμασκού.

Διαβάστε ακόμη: