Η Μόσχα κάλεσε την Άγκυρα να απόσχει από μία χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας στη Συρία, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ρώσο διαπραγματευτή, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, επειδή τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση της βίας.

«Ελπίζουμε πως τα επιχειρήματά μας θα ακουστούν στην Άγκυρα και θα βρεθούν άλλοι τρόποι επίλυσης του προβλήματος», τόνισε, έπειτα από νέο γύρο συνομιλιών για τη Συρία με αντιπροσωπείες της Τουρκίας και του Ιράν, στο Καζακστάν.

Ο κ. Λαβρέντιεφ επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μία «καταστροφική» πορεία στη βορειοανατολική Συρία και πως η επίλυση του κουρδικού ζητήματος θα ήταν σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν δεσμεύθηκαν σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες να αντισταθούν περαιτέρω σε «αυτονομιστικά σχέδια που αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και απειλούν την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών, μέσω διασυνοριακών επιθέσεων και παρεισφρήσεων».

Στο μεταξύ, ένας Κούρδος μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίσθηκαν σήμερα (23/11), σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός εναντίον ρωσικής βάσης στη βορειοανατολική Συρία, βάσει πληροφοριών αξιωματούχου των κουρδικών δυνάμεων.

Από την Κυριακή (20/11), η Τουρκία πραγματοποιεί σειρά αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και το Ιράκ εναντίον Κούρδων μαχητών που ανήκουν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με την Άγκυρα.

Τα θύματα είναι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, ένας συνασπισμός με κύρια συνιστώσα τους Κούρδους) που διαθέτουν μία θέση στη ρωσική βάση της επαρχίας Χασάκα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος των ΣΔΔ, Φαρχάντ Σάμι.

Ακόμη, ένας Ρώσος στρατιώτης τραυματίσθηκε, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προς το παρόν, δεν υπάρχει αντίδραση από τη ρωσική πλευρά.

Ο ρωσικός στρατός εμπλέκεται στη συριακή σύγκρουση από το 2015, στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Διαθέτοντας, αρχικά, βάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει αναπτυχθεί στα βορειοανατολικά από τα τέλη του 2019, μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, όπου οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει αυτόνομη διοίκηση. Στόχος, ήταν να αποτελέσουν ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους μαχητές.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο συριακό έδαφος από το 2014, στο πλαίσιο διεθνούς συνασπισμού που υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις, στις μάχες απέναντι στους τζιχαντιστές.

Οι ΣΔΔ αποτέλεσαν την «αιχμή του δόρατος» στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που εκδιώχθηκε από τα προπύργια στη Συρία, το 2019.

Σήμερα, στην επαρχία Χασάκα, το τουρκικό πυροβολικό έθεσε στο στόχαστρο την περιοχή φυλακής στο Καμισλί, όπου κρατούνται τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αλλά και αξιωματούχο των ΣΔΔ.

Εξάλλου, το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για πλήγματα με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον τεσσάρων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων ένα διυλιστήριο αερίου και ένας σταθμός άντλησης πετρελαίου, στην ίδια επαρχία.

Διαβάστε ακόμη: