Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στο 15% από 8,5%, σε μια δραματική αντιστροφή της ανορθόδοξης πολιτικής της να μειώσει το κόστος δανεισμού για να τιθασεύσει τον οδυνηρά υψηλό πληθωρισμό.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή έχει μειωθεί από το υψηλό δύο δεκαετιών του 85,5% τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθούσε να είναι σχεδόν 40% τον Μάιο.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα.

Είναι επίσης η πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και η πρώτη απόφαση της κεντρικής τράπεζας μετά τον διορισμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα της νέας διοικητού Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs και της πρώτης γυναίκας που αναλαμβάνει τη θέση αυτή.

Ο Ερντογάν είχε διατάξει την κεντρική του τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια εννέα φορές από τα τέλη του 2021, όταν ο πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο άρχισε να επιταχύνεται, ενώ οι περισσότερες οικονομίες αύξησαν τα επιτόκια.

Σε αυτό το διάστημα, η αξία της τουρκικής λίρας έχει καταρρεύσει σχεδόν 170% για να διαμορφωθεί σε χαμηλό ρεκόρ 23,60 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη.

Διαβάστε περισσότερα