Η Τουρκία, με πληθυσμό άνω των 85,2 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέλαβε την 18η θέση μεταξύ 194 χωρών ως προς το μέγεθος του πληθυσμού πέρυσι, που αποτελεί το 1,1% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (TÜİK).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 6 Ιουλίου, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια το 2022, καθώς η Κίνα διατήρησε τη θέση της στην κορυφή με περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η Ινδία και οι ΗΠΑ ακολούθησαν την Κίνα. Αυτές οι τρεις χώρες αποτελούσαν σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επικαλούμενη τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, η TÜİK σημείωσε ότι το ποσοστό του παιδικού πληθυσμού της Τουρκίας ήταν υψηλότερο από αυτό και των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022. Περίπου το 26,5% του τουρκικού πληθυσμού αποτελούνταν πέρυσι από παιδιά. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες μέλη της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό παιδικού πληθυσμού ήταν η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Γαλλία, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στον νεανικό πληθυσμό, το ποσοστό της χώρας φθάνει το 15,2%, δηλαδή λίγο κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 15,5%. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό πληθυσμού της νεολαίας της Τουρκίας ήταν υψηλότερο από αυτό των κρατών της ΕΕ.

Με το 23,6% του νεανικού πληθυσμού, η Συρία ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό. Το παγκόσμιο μέσο ποσοστό των ηλικιωμένων ήταν 9,8% το 2022, ενώ στην Τουρκία το ποσοστό αυτό προσδιορίστηκε σε 9,9% κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το συνολικό ποσοστό γονιμότητας, η Τουρκία κατέλαβε τη 10η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με 1,62 παιδιά, δηλαδή κάτω από το παγκόσμιο συνολικό ποσοστό γονιμότητας, που είναι 2,31 παιδιά.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, το οποίο ήταν 75 χρόνια για τους άνδρες στην Τουρκία, ήταν υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο μέσος όρος ζωής των γυναικών στην Τουρκία, που ήταν 80,5 χρόνια, ξεπέρασε επίσης τον παγκόσμιο μέσο όρο. Όταν αναλύθηκε το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση των χωρών το 2022, η χώρα με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τους άνδρες ήταν το Μονακό με 85,1 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα