Η Τουρκία ετοιμάζει νέα νομοθεσία που καλύπτει τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, προκειμένου να πείσει τον διεθνή οργανισμό παρακολούθησης του εγκλήματος να την αφαιρέσει από τον “γκρίζο κατάλογο” των χωρών που έχουν λάβει ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) υποβάθμισε την Τουρκία στη λεγόμενη γκρίζα λίστα το 2021. Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή αργά το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι έκθεση της FATF διαπίστωσε ότι η Τουρκία συμμορφώνεται πλήρως με όλα τα 40 πρότυπα του παρατηρητηρίου εκτός από ένα.

“Το μόνο ζήτημα που απομένει στο πλαίσιο της τεχνικής συμμόρφωσης είναι οι εργασίες που σχετίζονται με τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία”, δήλωσε.

“Θα υποβάλουμε πρόταση νόμου στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό. Μετά από αυτό, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για την Τουρκία να παραμείνει σε αυτόν τον γκρίζο κατάλογο, αν δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές εκτιμήσεις”.

Ο Σιμσέκ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις σχεδιαζόμενες νομικές αλλαγές.

Η FATF, η οποία έχει συσταθεί από την ομάδα G7 των προηγμένων οικονομιών για την προστασία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είχε προειδοποιήσει την Τουρκία για “σοβαρές ελλείψεις”, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης βελτίωσης των μέτρων για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την τρομοκρατία και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής το 2019.

Διαβάστε ακόμη: