H απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ερώτηση δημοσιογράφου εχθές στο Economist σχετικά με τον Ερντογάν, για τον οποίο «είπε ότι είναι στην λάθος πλευρά της Ιστορίας» λέει πολλά και αναδεικνύει ακόμα περισσότερα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει μία δυσχέρεια στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας μετά την δυναμική αντι-ισραηλινή ρητορεία του Ερντογάν και την στήριξη Ερντογάν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Σε τέτοιο βαθμό που η συνάντηση των δύο ανδρών Μητσοτάκη- Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας να καθίσταται σχεδόν αδύνατη με την τροπή που έχει πάρει το Μεσανατολικό.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα προβλήματα.

Ένα από αυτό ήταν και η συμφωνία που προσπαθούσαμε να κάνουμε με τους Τούρκους σχετικά με την παράνομη μετανάστευση.

Ζητούσαμε να μπορούμε να επιστρέφουμε αυτούς που μπαίνουν παράνομα από την Τουρκία και σε πρώτη φάση, όλα έδειχναν ότι η Άγκυρα θα συμφωνούσε.

Όμως, τώρα το Μεσανατολικό αλλάζει τις προτεραιότητες.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο Ερντογάν αρχίζει κι παίζει ένα ρόλο «πατερούλη» των απανταχού ισλαμιστών φλερτάροντας με την Χαμάς αλλά και τις άλλες ισλαμοφασιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή.

Η χθεσινή του συγκέντρωση τα λέει όλα για το ρόλο που θέλει να παίξει.

Συνέπεια όλων αυτών είναι να υπάρχει μία σχετική ανησυχία στην Αθήνα, για το πως θα μπορούσε να επηρεάσει και τους ριζοσπάστες ισλαμιστές που βρίσκονται στη χώρα μας.

Πριν λίγες μέρες είδαμε μετανάστες να μην αφήνουν να φύγει το πλοίο από τη Ρόδο.

Τα νησιά αρχίζουν και γεμίζουν και ακόμα δεν υπάρχει γενίκευση του πολέμου.

Στο Παρίσι, ο φόβος των ανθρώπων για τρομοκρατικές ενέργειες έχει φέρει τον κόσμο σε μία κατάσταση συναγερμού, πολίτες γυρνούν σπίτι νωρίς και αποφεύγουν χώρους με μεγάλη προσέλευση πληθυσμού όπως π.χ σινεμά.

Το καμπανάκι, μετά τις τελευταίες ενέργειες Ερντογάν έχει χτυπήσει και για την ΕΥΠ καθώς υπάρχουν φόβοι, εφόσον ενταθούν οι πολεμικές συγκρούσεις να υπάρξει και στην Ελλάδα κρούσμα τρομοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει πολλά από την καθαρή στάση που παίρνει υπέρ του Ισραήλ την ίδια ώρα που το Ισραήλ κλείνει την πόρτα στον Ερντογάν λόγω της στάσης του.

Όπως π.χ την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ασφαλώς τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούμε να τις σκεφτούμε εάν δεν τελειώσει ο πόλεμος.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα για να αποσείσει από πάνω της τη ρετσινιά ότι δεν ψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Γαλλία και τον Μακρόν προκειμένου να υπάρξει δια της θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι μία προσπάθεια να ισορροπήσει και να στείλει και ένα μήνυμα ότι θέλει την κατάπαυση πυρός και τον διάλογο και στηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Διαβάστε ακόμη: