Μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησής της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλα τα βλέμματα εστιάζουν σε τρία πρόσωπα.

Οι επιλογές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας και Εξωτερικών ήταν κάτι παραπάνω από στοχευμένες.

Σύμφωνα με αναλυτές ειδικά οι επιλογές του νέου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ και του νέου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν – έναντι των Ακάρ και Τσαβούσογλου- δείχνουν μια τάση στροφής στην πολιτική φιλοσοφία της λεγόμενης Ευρασίας για την γειτονική μας χώρα.

Όσο για την επιλογή Μεχμέτ Σιμσέκ για τα ηνία της οικονομίας, αυτή αποτελεί μια αισιόδοξη εξέλιξη καθώς οι αγορές την είχαν προαναγγείλει και την περίμεναν διακαώς.

Επίσης με τις επιλογές της νέας κυβερνητικής σύνθεσης θεωρείται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κλείνει το μάτι» για την διαδοχή του.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας που επέλεξε ο Ερντογάν

Υπουργός Εθνικής Άμυνας ορίστηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ. Η επιλογή του Γιασάρ Γκιουλέρ μετά τον Χουλουσί Ακάρ θα σημαίνει πιθανότατα μια σοβαρή αλλαγή στρατηγικής.

Ο 68χρονος Τούρκος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος νοείται ως άνθρωπος του Ερντογάν, επρόκειτο να αποστρατευθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω του ορίου ηλικίας του. Αλλά με κατεπείγοντα νόμο το κυβερνών κόμμα αύξησε το χρονικό όριο ηλικίας κατά 5 έτη, από τα 67 στα 72, διατηρώντας τον με αυτόν τον τρόπο στη θέση του.

Ενδιαφέρον έχει πως ο Γιασάρ Γκιουλέρ δεν διαδέχεται τον Χουλουσί Ακάρ για πρώτη φορά. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ είναι ο Τούρκος στρατηγός ο οποίος υπηρετεί ως ο 30ος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, και διαδέχθηκε στην θέση αυτή τον Χουλουσί Ακάρ τον Ιούλιο του 2018. Αξιοσημείωτο είναι πως στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες και την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος.

Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις στο μέτωπο της Συρίας συνεπώς αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως εκεί θα στραφεί το επίκεντρο της πολιτικής Ερντογάν. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και υποδιοικητής του Νατοϊκού σταθμού Νότιας Περιφερειακής Ταξιαρχίας στη Νάπολη της Ιταλίας την περίοδο 1997-1999.

Ποιος είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ ο νέος υπουργός Οικονομικών

Με την επιλογή του ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα σε αγορές και επενδυτές και δείχνει στροφή στον ρεαλισμό μετά την μεγάλη δοκιμασία που υπέστη η τουρκική οικονομία.

O νέος υπουργός Οικονομικών είναι γνωστός στους διεθνείς επενδυτές και από την προηγούμενη θητεία του στο ίδιο πόστο και τάσσεται υπέρ της οικονομικής «ορθοδοξίας» προκρίνοντας την αύξηση των επιτοκίων.

Για πολλούς παράγοντες της αγοράς η επιστροφή Μεχμέτ Σιμσέκ σηματοδοτεί επιστροφή και της ελπίδας για την τουρκική οικονομία. Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.

Γεννημένος στο Μπάτμαν το 1967, ο Μεχμέτ Σιμσέκ μετά την βασική εκπαίδευση, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας, και συγκεκριμένα την Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το 1988.

Έχει μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά από το πανεπιστήμιο του Έξετερ το 1993. Στη συνέχεια, αφού εργάστηκε σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Αγγλία, εξελέγη βουλευτής Γκαζιαντέπ με το AKP στις εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007. Ο Σίμσεκ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2009.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Ο Χακάν Φιντάν είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Είναι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της γνωστής MIT.

Γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα, αποφοίτησε από τη Σχολή Μάχης Χερσαίων Δυνάμεων ενώ ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, ο Χακάν Φιντάν απέκτησε πτυχίο Bachelor στις Πολιτικές και Διοικητικές Επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Στη συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Μπιλκέντ, στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων. Έχει κάνει πολλές διαλέξεις στον τομέα των διεθνών σχέσεων.

Ο Φιντάν κατείχε κρίσιμες θέσεις στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας σε κυβερνητικό επίπεδο. Διετέλεσε αναπληρωτής υφυπουργός αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας παρά τω πρωθυπουργώ, ειδικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, αναπληρωτής επικεφαλής της ΜΙΤ και κατόπιν επικεφαλής της. Υπηρετεί ως επικεφαλής της MIT για 13 χρόνια από τις 27 Μαΐου 2010.

Διαβάστε περισσότερα