Οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν εντατικά τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει στη Συρία και την Τουρκία, αλλά το λεγόμενο «κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών» από τον σεισμό έχει πλέον παρέλθει, και οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί μειώνονται ραγδαία, λένε οι ειδικοί.
Πάνω από 16.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, και δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν, μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία.
Έκλεισε το κρίσιμο παράθυρο των 72 ωρών
«Οι πρώτες 72 ώρες θεωρούνται κρίσιμες», δήλωσε στο Sky News ο Στίβεν Γκόντμπι, ειδικός σε φυσικούς κινδύνους στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ. «Η αναλογία επιβίωσης κατά μέσο όρο μέσα σε 24 ώρες είναι 74%, μετά από 72 ώρες είναι 22% και την πέμπτη ημέρα είναι 6%».
Σε προηγούμενους σεισμούς, άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από έως και 15 ημέρες κάτω από τα ερείπια, αλλά οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές από την περασμένη Δευτέρα σημαίνει ότι όσοι επέζησαν από τον αρχικό φονικό σεισμό αλλά παραμένουν παγιδευμένοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποθερμία, είπαν οι γιατροί.
«Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, πάνω από το 90% των διασωθέντων έχουν διασωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα» τόνισε από πλευράς του ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή και το χιόνι, αποδεικνύονται κρίσιμος παράγοντας τόσο για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων όσο και για την επιβίωση διασωθέντων που δεν έχουν στέγη. Σε προηγούμενους σεισμούς, άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από έως και 15 ημέρες κάτω από τα ερείπια, αλλά οι χειμερινές θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Όσοι εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποθερμία, εκτιμούν οι ειδικοί.
Ο καιρός “είναι εντελώς εναντίον μας” στην Τουρκία και τη Συρία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ίλαν Κέλμαν, καθηγητής καταστροφών και υγείας στο University College του Λονδίνου.
Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας, εκτός από τις καιρικές συνθήκες, είναι οι μετασεισμοί καθώς και το πόσο γρήγορα φθάνουν στην πληγείσα περιοχή οι ομάδες διάσωσης και ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Περισσότερο από το 90% των επιζώντων του σεισμού διασώζονται μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες, δήλωσε ο Κέλμαν, προσθέτοντας ότι “γενικά, οι σεισμοί δεν σκοτώνουν ανθρώπους, η κατάρρευση των υποδομών σκοτώνει ανθρώπους”.
Ο πιο πιεστικός παράγοντας είναι η έγκαιρη παροχή ιατρικής φροντίδας σε ανθρώπους που συνθλίβονται κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν, πριν “αποτυχήσουν τα σώματά τους” ή αιμορραγήσουν, είπε.
“Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι η υποθερμία είναι πιθανή και οι άνθρωποι πιθανότατα χάνονται λόγω των καιρικών συνθηκών”, είπε ο Κέλμαν.
Διαβάστε ακόμη: