Πριν από ένα 24άωρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «άνοιξε» τις εργασίες της προεκλογικής του εκστρατείας, με μία μαζική συγκέντρωση στο Αφιόν Καραχισάρ, επαρχία με συμβολική σημασία για το κόμμα του, καθώς σε εκείνη την περιοχή της δυτικής Τουρκίας, τέθηκαν τα ιδρυτικά θεμέλια του ΑΚΡ, το 2001.

«Πώς μπορεί ένας άνθρωπος που δεν καταφέρνει καν να συσπειρώσει τους συμμάχους του γύρω από το ίδιο τραπέζι, να εκπροσωπήσει την Τουρκία;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στον βασικό του αντίπαλο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής της συμμαχίας των «έξι».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εξαρτάται από τους ιμπεριαλιστές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ, διακήρυξε ότι το AKP δεν υποκύπτει σε κανέναν. «Υποκλινόμαστε μόνο μπροστά στον Αλλάχ», τόνισε. Σε μία προσπάθεια επίδειξης μεγάλων οικονομικών σχεδίων, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εγκαινίασε προχθές (17/04) ένα καινούργιο επενδυτικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, υποσχόμενος «ένα νέο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα». Δημοσιεύματα του (αντιπολιτευτικού) Τύπου εμφάνιζαν περιορισμένη την προσέλευση στα εγκαίνια.

Εντωμεταξύ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζει μικρό προβάδισμα έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, με 47.8% έναντι 43.4%. Ο τρίτος υποψήφιος, Μουχαρέμ Ιντζέ, που αποσπά λίγο κάτω από 3.5%, «ψαλιδίζει» ουσιαστικά τις προοπτικές νίκης του κοινού μετώπου της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MAK, εν όψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. Η κουρδική ψήφος θα αποδειχθεί καθοριστική στην αναμέτρηση και δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας και της κοινής μοίρας Τούρκων και Κούρδων.

Συγκεκριμένα, καταδίκασε τα τρολ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που καταφέρονται κατά της συνεργασίας της αντιπολίτευσης με το φιλοκουρδικό, HDP. «Μόλις το προεδρικό μέγαρο αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται να χάσει τις εκλογές, αρχίζουν οι κατηγορίες εναντίον των Κούρδων και τούς συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες. Αποτελεί ντροπή, πραγματική ντροπή».

Αν υπάρξει και δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου, αναμένεται να ψηφίσουν μέχρι και 50.000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα συμπληρώσουν το 18ο έτος. Το πιθανότερο σενάριο σε περίπτωση β’ γύρου είναι η οριακή επικράτηση του Ερντογάν, με ρυθμιστές τους αναποφάσιστους και απογοητευμένους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, σύμφωνα με χθεσινή (18/04) δημοσκόπηση της Daily Sabah.

Διαβάστε ακόμη: