Ο εκπρόσωπος του AKP τόνισε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, σε σημερινή (02/01) τοποθέτηση.

Συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε να απαντήσει για την ημερομηνία των εκλογών στη γειτονική χώρα, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι «είναι προγραμματισμένες για τη 18η Ιουνίου. Ωστόσο, γίνεται αξιολόγηση λόγω προβλημάτων που ίσως προκύψουν, δεδομένου ότι οι πολίτες μας μπορεί να ταξιδεύουν. Φυσικά, δεν πρόκειται για αξιολόγηση που θα οδηγούσε στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, αλλά για μία μικρή μετάθεση της ημερομηνίας προς τα πίσω. Θα σας ενημερώσω, όταν υπάρξει οριστική απόφαση».

Τουρκία: Ο Ταγίπ Ερντογάν καταργεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Ακόμη ένα μέτρο του Προέδρου της γείτονος χώρας, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήργησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μία απόφαση που θα επιτρέψει σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους να βγουν αμέσως στη σύνταξη. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, στο προεδρικό μέγαρο.

Το κυβερνών κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) προχώρησε σε γενναία αύξηση του κατώτερου μισθού την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο εκστρατείας που έχει αρχίσει για να κερδίσει και πάλι την υποστήριξη των ψηφοφόρων, η οποία έχει διαβρωθεί από τον πληθωρισμό, την πτώση της λίρας και την απότομη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ήταν μέχρι σήμερα τα 58 έτη για τις γυναίκες και τα 60, για τους άνδρες. Δεν είναι σαφές πόσο θα στοιχίσει το νέο σύστημα, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε ότι σχεδόν 2.250.000 άνθρωποι δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν αμέσως. Σήμερα, οι συνταξιούχοι στην Τουρκία ανέρχονται σε 13.9 εκατομμύρια.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονταν εδώ και πολλά χρόνια, ζητώντας να καταργηθούν τα ηλικιακά όρια και να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι αφού συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας. Η απόφαση αναμένεται ότι θα δώσει… ώθηση στον Πρόεδρο της γείτονος χώρας πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου.

Στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία, έχει καταστείλει τις διαφωνίες και τα τελευταία χρόνια, υιοθέτησε μία ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της λίρας στο 1/10 της αξίας έναντι του δολαρίου, σε σύγκριση με την ισοτιμία πριν από μία δεκαετία.

Διαβάστε ακόμη: