Σήμερα (26/12), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στάθηκε στην ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Το γεωτρύπανο «Φατίχ» ανακάλυψε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 58 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε βάθος 3.023 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο οικόπεδο Çaycuma–1, όπως γνωστοποίησε.

«Το φυσικό αέριο που έχουμε ανακαλύψει στη Μαύρη Θάλασσα ισοδυναμεί με ένα τρισεκατομμύριο δολάρια στις διεθνείς αγορές, βάσει των σημερινών στοιχείων. Η νέα μας ανακάλυψη θα ανοίξει την πόρτα για παρόμοιες ανακαλύψεις σε άλλα γεωλογικά πεδία, που γειτνιάζουν με την περιοχή. Θα αρχίσουμε νέες γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα είναι το ενεργειακό κέντρο της Κασπίας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι τελικός στόχος, είναι η Τουρκία να ανακηρύξει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, σταματώντας πλήρως την εξάρτηση από εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το συντομότερο δυνατόν. Τέλος, σημείωσε ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Τουρκίας (κρατική και ιδιωτική) έχει φθάσει τα 80.000 βαρέλια, ενώ, στόχος αποτελούν τα 100.000 βαρέλια ανά ημέρα, για τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: