Αύριο (03/06), ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα μεταβεί στην Άγκυρα, για την τελετή ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη Πρόεδρος της Τουρκίας, την 28η Μαΐου. Το γεγονός γνωστοποιήθηκε μέσω σημερινής (02/06) επίσημης ενημέρωσης της Συμμαχίας.

Πριν από ένα 24άωρο, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε ανακοινώσει την πρόθεση να επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα, προκειμένου να εξετασθεί εκ νέου η προσπάθεια άρσης των ενστάσεων της Τουρκίας, στην ενταξιακή διαδικασία της Σουηδίας. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πρόκειται να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και Τούρκους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εμανουέλ Μακρόν: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν “ξύπνησε” το ΝΑΤΟ με το χειρότερο ηλεκτροσόκ»

Στις 31/05, ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «ξύπνησε» το ΝΑΤΟ με «το χειρότερο ηλεκτροσόκ» εισβάλλοντας στην Ουκρανία, μιλώντας στο φόρουμ Globsec της Μπρατισλάβας. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι «σήμερα, πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία με κάθε μέσο, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία αποτελεσματική αντεπίθεση».

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος το 2019 είχε χαρακτηρίσει τη Συμμαχία ως «εγκεφαλικά νεκρή», τάχθηκε «υπέρ» μίας ευρωπαϊκής αμυντικής δομής, η οποία είναι «απαραίτητη» ως «πυλώνας εντός του ΝΑΤΟ». Στο φόρουμ Globsec της Μπρατισλάβας, που θεωρείται το ανατολικοευρωπαϊκό Νταβός, μετέχουν και αρκετοί ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: