Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Τουρκίας ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, TRT. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από την ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε ότι θα επικυρωθεί η ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, όχι, όμως, και της Σουηδίας.

Η σουηδική Βουλή ενέκρινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, παραμένουν τα εμπόδια από Τουρκία και Ουγγαρία

Πριν από μία ημέρα (22/03), το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με τη συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο, να μην έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα προς το παρόν, λόγω της στάσης των Τουρκίας και Ουγγαρίας, οι οποίες δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο φως», προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης.

Οι Σουηδοί βουλευτές ψήφισαν, με 269 ψήφους υπέρ έναντι 37 κατά, κείμενο που εγκρίνει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η προοπτική να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την ασφάλεια της Σουηδίας και να συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών, Τομπιάς Μπίλστρομ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, η Φινλανδία, που είχε υποβάλλει αίτηση ένταξης ταυτόχρονα με τη Σουηδία πέρυσι τον Μάιο, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βρίσκεται πλέον σε πολύ ευνοϊκότερη θέση. Η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει τη φινλανδική ένταξη την προσεχή Δευτέρα (27/03), ενώ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε και εκείνος έγκριση την περασμένη εβδομάδα. Η επίσημη ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της φιλανδικής ένταξης αναμένεται να διεξαχθεί πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.

Αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της Σουηδίας, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, δεν έχει καθορίσει ημερομηνία ψηφοφορίας και ο Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στο «βέτο». Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες», τους οποίους αρνείται να εκδώσει στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: