search

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Γιορτάζουν την «Ημέρα Τουρκικού Καφέ» με tweet στα ελληνικά

Ο καφές δεν είναι ελληνικός αλλά τουρκικός, σύμφωνα με την Άγκυρα

Traditional greek coffee

Η Τουρκία γιορτάζει σήμερα την «Παγκόσμια Ημέρα Τούρκικου Καφέ», κάνοντας ανάρτηση στο Twitter στα ελληνικά και προκαλώντας μέχρι και για τον… καφέ,  καθώς διατυμπανίζουν ότι είναι τουρκικός και όχι ελληνικός.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, θέσπισε την 5η Δεκεμβρίου, ως «Ημέρα Τουρκικού Καφέ» και η διεύθυνση επικοινωνίας της Τουρκικής Δημοκρατίας με tweet της στα ελληνικά φρόντισε να τονίσει την τουρκική εθνικότητα του προϊόντος.

Γιορτάζουν την «Ημέρα Τουρκικού Καφέ»

«Απολαμβάνουμε τον Τουρκικό Καφέ που ο πανάρχαιος πολιτισμός μας προσφέρει σε όλο τον κόσμο, ανακατεύοντας τον με τη σοφία της Ανατολίας και ψήνοντάς τον στο μπρίκι της καρδιάς, ξέροντας ότι θα τον θυμόμαστε μια ζωή. Σήμερα 5 Δεκεμβρίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρκικού Καφέ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της που συνοδεύεται από ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν δύο λεπτών που παρουσιάζει την ιστορία του.

Μάλιστα, στο  βίντεο, εκφωνητής μιλώντας στα ελληνικά υποστηρίζει ότι το 1543 (ενώ στους υπότιτλους αναγράφεται 1453), ο Οζντεμίρ πασάς «Έφερε τον καφέ από την Υεμένη στην Ίστανμπουλ…» κι ότι από τότε διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη ως τουρκικό ρόφημα.

Τι αναφέρει η UNESCO για τον τουρκικό και τον ελληνικό καφέ

Σύμφωνα με την UNESCO, ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας και η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι πρώτοι που γνώρισαν τον καφέ που έφεραν μαζί τους οι Τούρκοι, ήταν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.

Παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ. Πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη: