Οι εξαγωγές της Τουρκίας έφτασαν τα 2,12 δισεκατομμύρια δολάρια στις 23 Ιουνίου, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό ρεκόρ σε καθημερινή βάση, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Ömer Bolat.

Το ημερήσιο ρεκόρ εσόδων από εξαγωγές, που επιτεύχθηκε παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου, απέδειξε την ανθεκτικότητα και τον δυναμισμό των Τούρκων εξαγωγέων, σχολίασε ο Boat στο Twitter.

Σημείωσε ότι ο PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 43,6, ενώ υποχώρησε στο χαμηλό 37 μηνών του 41 στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εμπορίου υπενθύμισε ότι τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας ήταν 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια το 1977. Οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν περισσότερο από 14% σε ετήσια βάσηστα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, μετά από βουτιά 17% τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές στη Γερμανία ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜİK). Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, οι εξαγωγές στη Γερμανία ανήλθαν σε 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρόφησε το 42% – ή 43,2 δισεκατομμύρια δολάρια – των εξαγωγών της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα