Έως και 2,8% υποχώρησε η λίρα Τουρκίας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, διευρύνοντας τις απώλειες, καθώς η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας μία ημέρα νωρίτερα, που ανέτρεψε την πολιτική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς.

Σύμφωνα με το Reuters, η λίρα διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 25,2015, περίπου 1,3% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης. Στο πιο αδύναμο σημείο της, στα 25,59, ήταν σχεδόν 27% πιο αδύναμη έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης στο 15% την Πέμπτη και δήλωσε ότι θα προχωρήσει περαιτέρω στην πρώτη συνεδρίασή της υπό τον νέο διοικητή Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, ο οποίος διορίστηκε από τον Ερντογάν μετά την εκλογική του νίκη τον περασμένο μήνα.

Η κίνηση αυτή σηματοδότησε μια αλλαγή πορείας μετά από χρόνια νομισματικής χαλάρωσης κατά την οποία το επιτόκιο ρεπό μιας εβδομάδας είχε μειωθεί στο 8,5% από 19% το 2021 σε μια ανορθόδοξη πολιτική που ακολουθήθηκε παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν στο 21% την Πέμπτη και οι αναλυτές δήλωσαν ότι η μικρότερη κίνηση υποδηλώνει ότι ο Ερκάν μπορεί να έχει περιορισμένα περιθώρια για την επιθετική αντιμετώπιση του πληθωρισμού υπό την εποπτεία του Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα