Εκδηλώσεις μνήμης λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία έως την Τρίτη για την επέτειο του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε παραπάνω από 53.000 ανθρώπους νοτιοανατολικά της χώρας.

Μέσα σε περίπου ένα λεπτό, χάθηκαν πάνω από πενήντα χιλιάδες ζωές κάτω από τους σωρούς του μπετόν των κατοικιών τους που κατέρρευσαν. Ο απολογισμός της καταστροφής την κατατάσσει ανάμεσα στους 10 πιο φονικούς σεισμούς των 100 ετών ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν την χαρακτήρισε ως «την καταστροφή του αιώνα».

Ο σεισμός χτύπησε 11 επαρχίες που είναι από τις φτωχότερες της Τουρκίας και 14 εκατομμύρια Τούρκους, μερικοί από τους οποίους ζουν ακόμα ξεπεράσει σε σοκ. Συνολικά κατέρρευσαν παραπάνω από 100.000 κτίρια, 2,3 εκατομμύρια υπέστησαν ζημιές και 700.000 άνθρωποι ζουν μέσα σε κιβώτια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος διεξήγε τότε εκστρατεία για την επανεκλογή του, είχε υποσχεθεί 650.000 νέες κατοικίες μέσα στο χρόνο. Έντεκα μήνες μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, έχει ξεκινήσει η κατασκευή των μισών απ’ αυτές με 46.000 να είναι έτοιμες για παράδοση. Το Σάββατο μάλιστα, ο αρχηγός του κράτους παρέδωσε στη Χατάι τα κλειδιά των 7.000 πρώτων κατοικιών σε οικογένειες με κλήρωση.

Οι  συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να στοιχειώνονται από το αίσθημα ότι έχουν εγκαταλειφθεί από το κράτος. Είχαν καταγγείλει την καθυστέρηση των σωστικών συνεργείων, που έφθασαν με τα αναγκαία μηχανήματα με αργοπορία μέχρι και τριών ημερών.

Την ημέρα της επετείου, το πρωί της Τρίτης, στις 04:17, την ώρα του σεισμού που βρήκε τους κατοίκους στον ύπνο τους, οι διασωθέντες της Χατάι, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια «Πλατφόρμα της 6ης Φεβρουαρίου», θα μαζευτούν για να φωνάξουν μαζί, όπως εκείνη τη νύχτα: «Μας ακούει κανείς

Διαβάστε ακόμη: