Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) λέει ότι ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος δεν θα ανακάμψει πλήρως εφέτος – αλλά θα πλησιάσει τα προ κρίσης επίπεδα.

Ο κλάδος προβλέπεται να φτάσει τα $9,5 τρισ. το 2023, μόλις 5% λιγότερα από τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ την προ Covid χρονιά το 2019. Μετά από μια απότομη πτώση το 2020, ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός τομέας αυξήθηκε σχεδόν 25% σε ετήσια βάση το 2021, ακολουθούμενος από περαιτέρω αύξηση 22% το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WTTC, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Oxford Economics.

Η παγκόσμια ανάκαμψη θα… έρθει το 2024 στον τουρισμό, τροφοδοτούμενη από την αργή αλλά σταθερή επιστροφή των Κινέζων τουριστών, σύμφωνα με την έκθεση. Από εκεί και πέρα, ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
«Αναμένουμε το 2024 να ξεπεράσει το 2019», δήλωσε η Τζούλια Σίμπσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Οι περιφέρειες που ανακάμπτουν ταχύτερα

Έως το τέλος του 2022, τα επίπεδα του τουρισμού σε 34 χώρες – από τις 185 που μπήκαν στο στόχαστρο της ανάλυσης- ανέκαμψαν στα προ πανδημίας επίπεδα όσον αφορά τη συμβολή του ΑΕΠ, σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι χώρες που ηγούνται της επιβάρυνσης περιλαμβάνουν τις Η.Π.Α. και τη Δομινικανή Δημοκρατία», είπε ο Simpson στο CNBC. Η έρευνα του WTTC προβλέπει ότι τουλάχιστον 50 ακόμη χώρες θα επιτύχουν —ή θα είναι εντός του 95% από την επίτευξη— αυτού του στόχου μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

«Η Έρευνά μας για τον Οικονομικό Αντίκτυπο προβλέπει ότι η Βόρεια Αμερική και η Λατινική Αμερική θα ανακάμψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2023», είπε. «Προβλέπουμε ότι η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Ασία-Ειρηνικός θα ανακάμψουν το 2024 και τελικά, η Καραϊβική αναμένεται να ανακάμψει μέχρι το 2025».

Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο, η ανάκαμψη δεν σημαίνει ότι πραγματοποιούνται ο ίδιος αριθμός ταξιδιών σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, καθώς ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος ταξιδιού έχουν κάνει πιο ακριβά τα ταξίδια.

Οι θέσεις εργασίας

Και φέτος, οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο θα ανακάμψουν στο 95% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2019, 334 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στον ταξιδιωτικό τομέα καταγράφοντας υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, ανέφερε η έκθεση. Ωστόσο, περίπου 70 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2020, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 11 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2021 και 21,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μέχρι το 2033, το WTTC προβλέπει ότι ο ταξιδιωτικός τομέας θα απασχολεί περίπου 430 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε περισσότερα