Τα ξενοδοχεία πόλης –ή 12μηνης λειτουργίας- γονάτισαν λόγω της πανδημίας, αντίθετα τα resort και ειδικά τα 5άστερα ήταν εκείνα που «έγραψαν» τις μικρότερες απώλειες πέρυσι.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), ο τζίρος των ξενοδοχείων ανήλθε στα 5,5 δις ευρώ πέρυσι, από 1,8δις το 2020 και 8,4δις ευρώ το 2019. Στο σύνολο της αγοράς οι απώλειες ήταν της τάξης του 35%, ενώ τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία υπέστησαν την μεγαλύτερη πτώση τζίρου της τάξης του 57%.
Η έρευνα του ΙΤΕΠ που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατέγραψε ότι η πτώση του τζίρου ήταν 8,4% στα τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, η πτώση έφτασε στο 45,8% για τα 4 αστέρων, στο 49% γιαα τα 3 αστέρια, στο 63% για τα 2 αστέρων και 50% στη χαμηλότερη κατηγορία του 1 αστεριού.
«παγωμένα» παραμένουν προς το παρόν τα συνέδρια, οι εκθέσεις, τα επιχειρηματικά ταξίδια, με τους συγκεκριμένους τομείς να συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ζήτησε να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, όχι οριζόντια για όλους, αλλά στοχευμένα σε τομείς που εξακολουθούν να κλυδωνίζονται από την εξέλιξη της πανδημίας. Μέτρα, όπως είναι η μετάθεση της πληρωμής υποχρεώσεων, για ένα εξάμηνο, ή η παράταση των μορατόριουμ, τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ το 2021 λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 68 ευρώ, μάλιστα τα τρία στα τέσσερα ξενοδοχεία ανοίξανε μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου.
Να σημειωθεί ότι το 2021, τα ξενοδοχεία εισέπραξαν κατά μέσο όρο 79% λιγότερες προκαταβολές σε σχέση με το 2019, γεγονός που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα πως υπολείπονται προς επιστροφή από τα voucher 50 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων, διαμορφώνεται στα 640 εκατ. ευρώ.
To έλλειμμα αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα ξενοδοχεία τύπου resort.
Τα μέτρα στήριξης συνέβαλαν στη διατήρηση της απασχόλησης, με την απώλεια θέσεων εργασίας να είναι 6%.
Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε ανακαινίσεις υφιστάμενων μονάδων ανήλθαν στα 830 εκατ. ευρώ, μειωμένες μόνον κατά 16% έναντι του 2019, δείχνοντας και πάλι την ισχυρή επενδυτική στρατηγική του κλάδου προς την ποιοτική αναβάθμιση αλλά και τα έντονα πολλαπλασιαστικά οφέλη του τζίρου των ξενοδοχείων στην ελληνική οικονομία.