Κατηγορίες για insider trading βαραίνουν στις ΗΠΑ τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Τζο Λιούις, ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Tottenham Hotspur στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται σε κατηγορητήριο στη Νέα Υόρκη ότι ο 86χρονος μετέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες, από εταιρείες στις οποίες ήταν μεγαλοεπενδυτής, σε φίλους, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών πιλότων, βοηθών και ερωτικών συντρόφων του. Ο Λιούις, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Tavistock Group, αντιμετωπίζει περισσότερες από δώδεκα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης σε τίτλους.

«Τίποτα από αυτά δεν ήταν απαραίτητο, ο Τζο Λιούις ήταν ένας πλούσιος άνδρας», είπε ο Ντάμιαν Ουίλιαμς, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σε δήλωση του την Τρίτη. «Όμως, όπως ισχυριζόμαστε, χρησιμοποίησε εσωτερικές πληροφορίες ως τρόπο για να αποζημιώσει τους υπαλλήλους του ή να κάνει δώρα στους φίλους και τις ερωμένες του».

Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Λιούις με το κατηγορητήριο.

«Η κυβέρνηση έκανε ένα τρομερό λάθος στην κρίση της κατηγορώντας τον κ. Λιούις, έναν 86χρονο άνδρα με άψογη ακεραιότητα και εκπληκτικά επιτεύγματα», δήλωσε ο δικηγόρος του Λιούις, Ντέιβιντ Μ. Ζόρνοου. «Κύριος. Ο Λιούις έχει έρθει στις ΗΠΑ οικειοθελώς για να απαντήσει σε αυτές τις κακοσχεδιασμένες κατηγορίες και θα τον υπερασπιστούμε σθεναρά στο δικαστήριο».

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Lewis ασχολούνταν με συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών για οκτώ χρόνια, μεταβιβάζοντας ουσιώδεις μη δημόσιες πληροφορίες για αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Solid Biosciences, Australian Agricultural και Mirati Therapeutics. Σε μια περίπτωση, ο Lewis φέρεται να δάνεισε στους πιλότους του 500.000 δολάρια έκαστος για να μπορέσουν να αγοράσουν μετοχές πριν δημοσιοποιηθούν τα νέα κλινικών δοκιμών μιας εταιρείας.

Ο Λιούις, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 6,6 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό μιας καταστολής συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών, υπό την καθοδήγηση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων στο Μανχάταν. Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ποινικές διώξεις εναντίον 10 ατόμων σε τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων επενδυτών σε μια SPAC που ήταν έτοιμη να εισάγει στη Wall Street τη νεοσύστατη εταιρεία μέσων ενημέρωσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά ο Λιούις είναι ο επενδυτής με το υψηλότερο στάτους ανάμεσα σε αυτούς που τους έχει ασκηθεί δίωξη για insider trading φέτος. Η εταιρεία του επιχειρηματία με έδρα τις Μπαχάμες έχει μερίδια σε περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, με επενδύσεις σε ακίνητα, ξενοδοχεία και αθλήματα, σε 13 χώρες.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν επίσης τον Λιούις για εξαπάτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και της Mirati Therapeutics, κρύβοντας την πραγματική του ιδιοκτησία σε μετοχές μέσω εταιρειών «βιτρίνα» και ψευδών καταθέσεων.

Για αρκετά χρόνια, λένε οι αρχές, ο Λιούις χρησιμοποιούσε την πρόσβασή του σε εταιρικές αίθουσες συσκέψεων για να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες και να τις διαρρεύσει στους συνεργάτες του προτού δημοσιοποιηθούν. Το 2019, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Australian Agricultural είπαν στον Λιούις ότι η εταιρεία είχε υποστεί υλικές ζημιές μετά από εκτεταμένες πλημμύρες και ότι η ασφάλιση δεν θα κάλυπτε τις απώλειες των βοοειδών της.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λιούις κάλεσε τους δύο προσωπικούς του πιλότους, τους έδωσε μη δημόσιες πληροφορίες και τους είπε να πουλήσουν αμέσως τις μετοχές τους στην εταιρεία.

Την ίδια χρονιά, φέρεται να είπε στη φίλη του στη Νότια Κορέα να αγοράσει μετοχές της Solid Biosciences, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας, αφού έμαθε για μια επερχόμενη ιδιωτική επένδυση και κλινική δοκιμή. Η φίλη πλήρωσε 700.000 δολάρια – «σχεδόν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαιά της» – για να αγοράσει 150.000 μετοχές, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Πούλησε τις μετοχές και έβγαλε κέρδος 849.000 δολαρίων, αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ο Λιούις έδωσε επίσης συμβουλές σε δύο προσωπικούς βοηθούς που εργάζονταν στο σούπερ γιοτ του «Aviva», μήκους 98 μέτρων, να επενδύσουν στην SPAC BCTG, καθώς η μετοχή θα μπορούσε να «διπλασιαστεί, τριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Πριν αναρριχηθεί στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, ο Λιούις έχτισε μια μικρή περιουσία με μια θεματική αλυσίδα εστιατορίων και στη συνέχεια στράφηκε στις συναλλαγές συναλλάγματος στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Έκανε εκατοντάδες εκατομμύρια στοιχηματίζοντας ενάντια στη βρετανική λίρα και το μεξικάνικο πέσο τη δεκαετία του ’90. Χρησιμοποίησε το επενδυτικό του όχημα, την Tavistock Group, για να διαφοροποιηθεί σε ακίνητα, αθλήματα, πολυτελή ξενοδοχεία και βιοτεχνολογία.

Ο Λιούις είναι ευρέως γνωστός στη χώρα του για το μερίδιό του στην Tottenham, τον ιστορικό ποδοσφαιρικό σύλλογο της Premier League του Βορείου Λονδίνου.

Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις της Tavistock περιλαμβάνουν την ανάπλαση του Boston Waterfront, το Wellington Equestrian and Golf Club κοντά στο Palm Beach της Φλόριντα και το ξενοδοχείο St. Regis στην Ατλάντα της Τζόρτζια, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Μαζί με τον τραγουδιστή Justin Timberlake, τους παίκτες του γκολφ Tiger Woods και Ernie Els, ο Λιούις έχει επίσης το αποκλειστικό Albany Bahamas Club, ένα θέρετρο για τους εξαιρετικά πλούσιους που ήταν το σπίτι του πρώην ιδρυτή της FTX Sam Bankman-Fried πριν από τη σύλληψή του πέρυσι.

Ένας «μανιακός» συλλέκτης έργων τέχνης, ο Λιούις πούλησε ένα έργο του David Hockney για 90,3 εκατ. δολάρια το 2018 — σημειώνοντας ρεκόρ εκείνη την εποχή για το πιο ακριβό έργο ζωντανού καλλιτέχνη προς πώληση σε δημοπρασία.

Διαβάστε περισσότερα