Οι κάδοι ξεχειλίζουν σε μεγάλες περιοχές του Παρισιού κάθε εβδομάδα λόγω της απεργίας των οδοκαθαριστών, με χιλιάδες τόνους σκουπιδιών να κάθονται εγκαταλελειμμένοι στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Είναι βρώμικο, προσελκύει αρουραίους και κατσαρίδες», παραπονέθηκε ένας Παριζιάνος στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Οι εργαζόμενοι απεργούν για τις προτάσεις της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

Άλλες πόλεις, όπως η Nantes, Rennes και η Le Havre επηρεάζονται επίσης.

Οι οδοκαθαριστές συμμετείχαν στις απεργίες συντάξεων πριν από μια εβδομάδα και η αρχή του Παρισιού λέει ότι οι μισές συνοικίες της πόλης, οι οποίες καλύπτονται από δημοτικούς υπαλλήλους, έχουν πληγεί από τη δράση.

Τρεις χώροι επεξεργασίας απορριμμάτων έχουν αποκλειστεί και ένας τέταρτος μερικώς έκλεισε.

Τη Δευτέρα, η αρχή του Παρισιού δήλωσε ότι 5.600 τόνοι απορριμμάτων δεν έχουν ακόμη περισυλλεχθεί.

Ένας σχολιαστής στο ραδιόφωνο Europe1 περιέγραψε την κατάσταση ως μπουφέ που μπορείς να φας τα πάντα για τους έξι εκατομμύρια αρουραίους του Παρισιού, διπλάσιος από τον ανθρώπινο πληθυσμό.

Στις 10 περιοχές που καλύπτονται από ιδιωτικές εταιρείες η υπηρεσία λειτουργούσε σχεδόν κανονικά, δήλωσε το συμβούλιο του Παρισιού. Ορισμένες αναφορές έδειξαν ότι ακτιβιστές προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις συλλογές να προχωρήσουν.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου του Παρισιού Emmanuel Grégoire είπε ότι η κατάσταση ήταν περίπλοκη, αλλά η αρχή έδινε προτεραιότητα στην παρέμβαση για τη δημόσια ασφάλεια, με επίκεντρο τον καθαρισμό των αγορών τροφίμων, τις σακούλες για κάδους στο έδαφος και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πεζών.

Διαβάστε περισσότερα