Ο Στέφανος Κασσελάκης ρισκάρει το πολιτικό του κεφάλαιο με την επαναδραστηριοποίηση του Παύλου Πολάκη σε θέση υπερσυντονιστή, την τοποθέτηση του Νίκου Παππά στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος και την Θεοδώρα Τζάκρη γραμματέα της Κ.Ο.
Και την πρώτη κρυάδα την πήρε από την ίδια κοινοβουλευτική του ομάδα όταν 16 βουλευτές ψήφισαν παρών ως διαμαρτυρία για την τοποθέτηση Πολάκη.
Αυτοί οι 16 ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, στην ομάδα Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου και ίσως στο μέλλον αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό των μεγάλων διαφωνιών στο κόμμα ότι εχθές ήταν η μέρα που θα ανακοινώνονταν οι τομεάρχες και εν τέλει δεν ανακοινώθηκαν.
Ο λόγος η λευκή απεργία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και οι διαφωνίες για το ζήτημα του Συνεδρίου.
Ακόμα και ο μετριοπαθής Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε προειδοποιητικά ότι το Συνέδριο δεν μπορεί να πάει τον νέο χρόνο.
Επίσης, σε επίπεδο δημοφιλίας δεν έχει πείσει το εκλογικό σώμα και βρίσκεται πολύ χαμηλά παρά το νέο της ηλικίας του και το άφθαρτο κεφάλαιό του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν να εκτοξευτεί φαίνεται να πέφτει ακόμα περισσότερο από το 17 στο 15% στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζει πόντους το ΚΚΕ.
Βεβαίως, η πολιτική δεν είναι κατοστάρι αλλά μαραθώνιος – περισσότερο μετράει η διάρκεια που έχει ένας πολιτικός και όχι τόσο η πρόσκαιρη αναγνωρισιμότητά του.
Όμως οι πρώτες του κινήσεις δείχνουν ότι θέλει να σιγουρέψει την εγκαθίδρυσή του στο κόμμα αγνοώντας τις κομματικές ισορροπίες.
Διότι δεν είναι μόνο η αριστερή πτέρυγα που δεν θέλει τον Πολάκη, είναι και πολλοί άλλοι που τον θεωρούν μία από τις αιτίες που οι κεντρώοι παράτησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για τον μετριοπαθή Μητσοτάκη.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω και με δεδομένο το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης έχει μια υπολογίσιμη αριθμητικά εσωκομματική αντιπολίτευση τότε τα σενάρια της πολιτικής του επιβίωσης περιορίζονται στα εξής τρία:
- 1) Να δημιουργηθεί μία διαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα και Κασσελάκη με σκοπό να διατηρηθούν οι μεγάλες δυνάμεις του κόμματος ακόμα και αν αποχωρήσει η Ομπρέλα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο τους να ορίζουν τον αντιπολιτευτικό αγώνα σε άμεση συνεννόηση. Ήδη, κάποια στελέχη της Ομπρέλας τόνιζαν ότι θα κινηθούν αυτόνομα αν η Ομπρέλα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει ότι είτε θα φύγουν και αυτοί σε δεύτερο χρόνο είτε θα μείνουν να κάνουν αντιπολίτευση.
- 2) Να μην αποχωρήσει η Ομπρέλα και να μείνει υπό ομηρεία ο Στέφανος Κασσελάκης από τις φράξιες και την Ομπρέλα χωρίς να μπορεί να κάνει πράξη το όραμά του να διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο. Ουσιαστικά να του μπλοκάρει τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ και στο Κέντρο η αριστερή φράξια και έτσι το κόμμα αντί να μεγαλώνει να παραμένει στάσιμη και να μειώνεται.
- 3) Να μείνει και να προσπαθήσει μέχρι τις ευρωεκλογές για να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος. Μέχρι τότε η Ομπρέλα θα έχει αποχωρήσει και θα έχει σχηματίσει πολιτικό φορέα για να κατέλθει στις ευρωεκλογές. Και τότε να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή να κάνει απαλλαγμένος από βαρίδια ένα νέο κόμμα στέλνοντας προσκλητήρια προς όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς με πρώτο το ΠΑΣΟΚ.
- 4)Ένα τέταρτο σενάριο που έχει συζητηθεί στα πολιτικά γραφεία, κυρίως, των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι να ενεργοποιηθεί ο Αλέξης Χαρίτσης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εφόσον δεν υπάρξει Συνέδριο. Πάντα σε συνεννόηση με την Έφη Αχτσιόγλου. Θεωρούν ότι είναι ένα πολιτικό στέλεχος που μπορεί να μαζέψει κόσμο και να δημιουργήσει μία πολιτική κίνηση που μπορεί να κατέβει αυτόνομη στις ευρωεκλογές.