Το θέμα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, που φτάνει δυστυχώς πολλές φορές στα επίπεδα της αισχροκέρδειας και οι σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, φαίνεται ότι… ευαισθητοποίησαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και προσωπικά τον πρόεδρό της, Γιάννη Λιανό.
Ο οποίος έσπευσε, προ του θορύβου που έχει ξεσηκωθεί, να υπερασπιστεί της Αρχής που προΐσταται και να δηλώσει ότι δεν είναι αρμόδια για κάθε είδους φαινόμενο αισχροκέρδειας που συμβαίνει στην αγορά.
Κυρίως, βέβαια, οι αναφορές του κ. Λιανού, αφορούσαν τις διαφορετικές τιμές των ίδιων προϊόντων σε χώρες της Ε.Ε., φαινόμενο που κατά κόρον πλήττει τη χώρα μας και τους καταναλωτές της.
Ήτοι τις πολυεθνικές επιχειρήσεις πρωτίστως, στις οποίες αναφέρθηκε επικριτικά και επιθετικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και σε εγχώριους ομίλους, που τα προϊόντα τους πωλούνται πολύ ακριβότερα εδώ και φθηνότερα σε άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάλεσε, λοιπόν, την Κομισιόν να δημοσιεύει μέσες τιμές προϊόντων στην Ευρώπη, ώστε «να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών για προϊόντα… συνήθως από τις ίδιες εταιρείες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει
Πάντα κατά τον κ. Λιανό, «είναι σημαντικό, η ενιαία εσωτερική αγορά να γίνει πραγματικότητα για τους καταναλωτές και να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών για προϊόντα, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το μέσο εισόδημα των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται, συνήθως από τις ίδιες εταιρείες».
Αποκάλυψε δε ότι «έχουμε προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρ. Επιτροπή, όπως παλαιότερα (1993-2011) στο πλαίσιο της αγοράς αυτοκινήτων, να δημοσιεύονται περιοδικά οι μέσες τιμές για σειρά ίδιων προϊόντων σε διάφορες χώρες στην ΕΕ, με σκοπό να ενισχυθεί η καταναλωτική συνείδηση και να επιτευχθούν οι σκοποί της εσωτερικής αγοράς, η οποία θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους καταναλωτές».
Επιπλέον προσθέτει ότι, ενδεχομένως, πρέπει να γίνουν και έρευνες σε συνεργασία με άλλες αρχές ανταγωνισμού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πάντως, ήταν η πρώτη αρχή ανταγωνισμού στην Ευρώπη, που στο πλαίσιο της δράσης της έναντι τις ακρίβειας, ξεκίνησε συστηματικές συγκριτικές έρευνες τιμών Ελλάδας και χωρών Ε.Ε. για βασικά προϊόντα.
Αυτή τη φορά, όμως, ξέχασε (;) να αναφερθεί στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και για τα όποια αποτελέσματα, όποιων ερευνών έχουν γίνει, ειδικά επί των τιμών ίδιου προϊόντος, ίδιας εταιρείας, ξένης ή ελληνικής.
Ή, μήπως, είναι “απόρρητα” κάποια ονόματα και επωνυμίες και θα τα μάθουμε μετά από κάποια χρόνια, όπως συνέβη και την περίφημη εφόρμηση στις τράπεζες ή στις χαλυβουργικές επιχειρήσεις…