Την ώρα που τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι ευχάριστα και ενώ συνεχίζονται οι αυξήσεις σε πολλά εισαγόμενα και μη είδη και προϊόντα, ενώ ακόμα και η προσπάθεια να συγκεντρωθεί ένα καλάθι προσφορών χαμηλών τιμών για ένα εξάμηνο από μεγάλους ομίλους δεν σημειώνει την αναμενόμενη συμμετοχή, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε φραστικές προειδοποιήσεις προς τις πολυεθνικές, αναφέροντας ότι “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”.
Όταν, όμως, φτάνει σε ένα τέτοιο σημείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, “σημαίνει ότι η κατάσταση στην αγορά, είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και όπου και όσο επιχειρήθηκε να υπάρξουν στοιχειώδεις έλεγχοι, απέτυχαν παταγωδώς”!
Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει κορυφαίο στέλεχος της εφοδιαστικής αλυσίδας στην πρωθυπουργική “φωνή απόγνωσης”, όπως τη χαρακτήρισε, καθώς “η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στην αγορά δεν έχει προηγούμενο”.
Ο ίδιος άνθρωπος μάλιστα προκαλεί κάθε υπεύθυνο να δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν κατά το τελευταίο έστω εξάμηνο, σε πολυεθνικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και σε Έλληνες εισαγωγείς-αντιπροσώπους πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Ακριβώς εδώ εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος της κερδοσκοπίας που έχει λάβει απίστευτες διαστάσεις στη χώρα μας, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει κανείς και την κερδοσκοπία εγχώριων επιχειρήσεων και βιομηχανιών, σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, τις μεταφορές, την ενέργεια και τις υπηρεσίες.
Εδώ, βέβαια υπεισέρχεται και το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επικαλείται εδώ και μεγάλα χρονικό διάστημα ότι δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων, ζητώντας προσλήψεις, αλλά ακόμα περιμένει στο ακουστικό της – για να μην εισέλθω σήμερα και στα ενδότερα της ίδιας της Επιτροπής…
Όταν η αγορά λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν αξιοσημείωτες, αριθμητικά και ποσοστιαία, μειώσεις τιμών, αλλά όσο οι ελλείψεις βασικών αγαθών θα αυξάνονται, την ίδια κατεύθυνση θα ακολουθούν κατά το μεγαλύτερό τους μέρος και οι τιμολογήσεις δεκάδων και εκατοντάδων προϊόντων.
Με απλά λόγια, ενώ καταγράφεται μια σαφής κατεύθυνση αποπληθωρισμού διεθνώς, στην Ελλάδα οι κερδοσκοπικές τάσεις παραμένουν ακλόνητες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και στην οικονομία και κυρίως σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν και οι όποιες τάσεις ανάκαμψης θα εξακολουθήσουν να δέχονται χτυπήματα και από την αδύναμη ευρωπαϊκή ζήτηση και τη μείωση των εξαγωγών, αλλά και από τις συνέπειες που προκαλούνται από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τις οποίες ουσιαστικά τώρα αρχίζει να αισθάνεται το λιανεμπόριο και επομένως και οι καταναλωτές.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γνωστής γαλακτοβιομηχανίας (όλα τα στοιχεία υπάρχουν) που προμηθευόταν πρώτες ύλες και από τη Θεσσαλία, η οποία επώνυμο προϊόν της, μόλις πριν μία εβδομάδα, το αύξησε από τα 2,60 ευρώ, στα 3,80 ευρώ!
Μία αύξηση, δηλαδή, που αγγίζει το 50%! Αλλά και προϊόν εδώ θυγατρικής γνωστής πολυεθνικής, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, έχει σημειώσει διαδοχικές αυξήσεις, που συνολικά υπερβαίνουν το 60%.
Την ίδια ώρα, το ίδιο ακριβώς προϊόν σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας και του Βελγίου έχει τη μισή περίπου τιμή.
Αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα, από τα εκατοντάδες, που καταδεικνύουν ότι δεν μπορεί σήμερα, με τέτοιας έκτασης οικονομικά προβλήματα του κόσμου, δεν αφήνεις την αγορά να “αυτορυθμιστεί”.
Αυτά ισχύουν, όσο ισχύουν, σε ήρεμες περιόδους, κατά τις οποίες υπάρχουν σημαντικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί και ικανοποιητικές απολαβές των εργαζομένων. Συνεπώς, μόνο με φοβέρες δεν πρόκειται να φοβηθεί καμία πολυεθνική, καμία εγχώρια βιομηχανία, καμία εισαγωγική εταιρεία και καμία εφοδιαστική αλυσίδα λιανεμπορίου.