Σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση αναδεικνύεται το θέμα της Παγκρήτιας τράπεζας, όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά το stop που έβαλε στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, ύστερα από σχετική αλληλογραφία της τελευταίας στιγμής με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία «έκοψε» από το ΔΣ της συνεταιριστικής τράπεζας τον γιο του Μιχάλη Σάλλα για λόγους Fit and Proper, επιδιώκει να επιβάλει ποινή στον πρώην πανίσχυρο τραπεζίτη για δήθεν χειραγώγηση της Τρ. Πειραιώς προ 12ετίας!

Η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς αφού πρώτα δεν ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Παγκρήτιας, στη συνέχεια, δυο μέρες μετά, ανέσυρε από τα αραχνιασμένα συρτάρια της ανεξάρτητης Αρχής, ξεχασμένη υπόθεση 12ετίας, που αφορά χειραγώγηση της Τρ. Πειραιώς, στην ουσία στήριξη της μετοχής, προ της επικείμενης τότε χρηματιστηριακής κατάρρευσης, από την οποία δεν προέκυψαν ούτε κέρδος, ούτε υπεραξίες, ούτε ίδιον όφελος!

Η αλήθεια είναι, όπως αποκαλύπτει το Radar, ότι το θέμα επιβολής ποινής στον Μ. Σάλλα από την Επ. Κεφαλαιαγοράς προέκυψε, αμέσως μόλις ο τραπεζίτης ανακοίνωσε την παραίτηση του γιου του από το ΔΣ της Παγκρήτιας και πρότεινε τον εαυτό του για την κενή θέση που προέκυψε, καθώς πλέον έχει αθωωθεί ομοφώνως, έστω και μετά από κυβερνητικό νομοθέτημα για την ασυλία των τραπεζιτών, από το Εφετείο Αθηνών, χωρίς να έχει υπάρξει αίτημα αναίρεσης της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο. Άρα έχει λήξει οριστικά και αμετάκλητα!

Και η τυχόν επιβολή ποινής για χειραγώγηση με παράλληλη παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα, θα δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον Γιάννη Στουρνάρα τα απαιτούμενα επιχειρήματα προκειμένου να εγείρει ζήτημα Fit and Proper για τον Μιχάλη Σάλλα και να μπλοκάρει οριστικά το σχέδιο να καταστεί η Παγκρήτια ως η Πέμπτη τράπεζα μετά τις συστημικές, δια μέσω της συγχώνευσης με την συνεταιριστική Χανίων και την απορρόφηση της HSBC!

Το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπήρξε θυελλώδες, με την Β. Λαζαράκου να βρίσκει απέναντι της την Αντιπρόεδρο Αν. Στάμου η οποία μαζί με ένα ακόμη στέλεχος του ΔΣ, αντιτάχθηκαν στις αιφνιδιαστικές μεθοδεύσεις που τινάζουν στον αέρα ένα μείζονος σημασίας τραπεζικό project!

Για να ξέρετε, η σχετική ψηφοφορία στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς έληξε 5-2 υπέρ της επιβολής ποινής στον Μ. Σάλλα και παραπομπής του στον εισαγγελέα, απόφαση που αν τελικώς κατακυρωθεί (γιατί η Πρόεδρος Βασιλική διέκοψε αναστατωμένη τις εργασίες) δίνει τον Μ. Σάλλα «στο πιάτο» στον Διοικητή της ΤτΕ (ο οποίος σε προσωπικές συζητήσεις επικαλείται παρέμβαση του SSM) για να βάλει την «ταφόπλακα» στο φιλόδοξο σχέδιο της Παγκρήτιας, την ώρα που είχε ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επενδυτές!

Συνεχίζεται …

Φήμες, σκοτεινοί μηχανισμοί και ξένα κέντρα σε βρώμικο σχέδιο αποδόμησης Μητσοτάκη! Ονειρεύονται τη διαχείριση της επόμενης μέρας!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα βρώμικο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, διά μέσω σκοτεινών μηχανισμών του παρακράτους, πρακτόρων που εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι – ερευνητές, ξένων κέντρων, πρεσβειών και ρουφιάνων – ιντριγκαδόρων του συστήματος που μαζί με υπόγειες διακλαδώσεις της διαπλοκής και όχι μόνο, ονειρεύονται τη διαχείριση της επόμενης μέρας!

Μην έχετε αμφιβολία: στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο θεωρούν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, ότι δεν θα αποσπάσει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές και ότι με βάση το γεγονός πως ο Ν. Ανδρουλακης λόγω του ζητήματος των νόμιμων παρακολουθήσεων δεν θα συνεργαστεί μαζί του, θα αναγκαστεί σε παραίτηση από την ηγεσία της ΝΔ όπου και θα προκύψει αρχηγός – μαριονέτα της αρεσκείας τους, υποτακτικός και Φιλιππινέζα των μεγάλων συμφερόντων!

Και όπως μπορεί εύκολα να διακρίνει ένας έμπειρος παρατηρητής, οι Εφιάλτες του Τύπου, όλοι αυτοί που εξωθεσμικά και από το παρασκήνιο, μαζί με τους συνεταίρους τους και τα κάθε μορφής «βαθιά λαρύγγια» θα ήθελαν να ελέγχουν την ΕΥΠ και τις διαδρομές των Μυστικών Υπηρεσιών, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να αποδομήσουν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την διασπορά φημών όπως στην προκειμένη περίπτωση ότι δήθεν παρακολουθούνταν 7-8 πολιτικοί, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό υλικό ανακοινώσεων και επιθετικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ!

Βασικός σκοπός – αναμφίβολα- να πέσει η κυβέρνηση! Να ρίξουν τον Μητσοτάκη, για να αναδειχθούν κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως επιθυμούν και επιδιώκουν τα ξένα και εγχώρια κέντρα με τα οποία συνεργάζονται και υπηρετούν!

Και να αναδειχθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής, είτε μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ (χωρίς την ετυμηγορία της βάσης της κοινωνίας την οποία τρέμουν) είτε μέσα από τις επιταγές της Κομισιόν των πρεσβειών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Έτσι μπαίνουν στο κάδρο προσωπικότητες όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γιάννης Στουρνάρας, που ως γνωστόν στους μυημένους, βρίσκονται σε ανοιχτή – παρασκηνιακή – σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, καθίσταται σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι την ώρα τούτη πράκτορες – δημοσιογράφοι, υπάλληλοι των πρεσβειών (ειδικά της γερμανικής), των ξένων κέντρων και της Διαπλοκής, καθώς και συστήματα του εγχώριου παρακράτους και του λούμπεν περιθωρίου, συμπλέουν και συνεργάζονται ατύπως με κοινό σκοπό την διαχείριση της επόμενης μέρας!

Οι εξελίξεις επίκεινται, όπως και η αντίδραση των υγιών δυνάμεων του συστήματος που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος ότι δεν θα μείνουν απαθείς στη διαμόρφωση συνθηκών βρώμικου 2022 με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για το πολίτευμα και τον τόπο!

Goldman Sachs, JP Morgan, κορυφαία funds και ισχυροί εγχώριοι και ξένοι παίκτες πρωτοστατούν στην «επιχείρηση ανοδικής κίνησης» των τραπεζών!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι Goldman Sachs, JP Morgan, ξένες επενδυτικές τράπεζες και πανίσχυρα διεθνή funds, με μετοχικές θέσεις, παρουσία και αναφορές επί χρόνια στην Ελλάδα, επιχειρούν εσχάτως να στηρίξουν και να προκαλέσουν ανοδική τάση στις τραπεζικές μετοχές!

Κύριοι συντελεστές της επιδιωκόμενης ανοδικής κίνησης στις τράπεζες, είναι αδιαμφισβήτητα οι Goldman Sachs και JP Morgan, οι δύο μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες που πρωτοστάτησαν και συντήρησαν τις αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank!

Οι δύο πολύ ισχυροί «παίκτες» της διεθνούς αγοράς οι οποίοι στην Ελλάδα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έπαιξαν ρόλο συντονιστή και επί της ουσίας «έβαλαν στις αυξήσεις κεφαλαίου» των 2 συστημικών τραπεζών, «κάθε καρυδιάς καρύδι», τους κάθε λογής αφερέγγυους πελάτες τους, οι οποίοι δεν δεσμεύθηκαν να μην ρευστοποιήσουν και στην «πρώτη κανόνια» στην Ουκρανία, «το έβαλαν στα πόδια» και «άδειαζαν καραβιές» τραπεζικών μετοχών!

Η ευθύνη πρωτίστως της Goldman Sachs και των διαχειριστών – νταραβεριτζήδων της είναι πρωτοφανής και τεράστια, όπως φυσικά και της JP Morgan που επίσης είχε συντονιστικό ρόλο στην αύξηση της Alpha bank!

Υπό την οπτική γωνία αυτή και υπό το βάρος της ευθύνης και των νέων δεδομένων, την ώρα τούτη Goldman Sachs και JP Morgan σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις τιμές αλλά και το όνομα τους που «χάλασε». πρωτοστατούν στο …γύρισμα προς τα πάνω, των τραπεζικών μετοχών!

Συνεπικουρούμενοι από πανίσχυρους παίκτες, όπως η Capital, η Fidelity, ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα καθώς και πολλά κορυφαία funds, με αφορμή την άνοδο των επιτοκίων και τα κέρδη – καθώς και την αύξηση στις αποδόσεις- των συστημικών τραπεζών οι οποίες ευνοούνται από την εξέλιξη αυτή! Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που η σχέση της λογιστικής τους αξίας με την κεφαλαιοποίηση τους καταδεικνύει ότι αποτελούν τις φθηνότερες στην Ευρώπη!

Η δραστηριοποίηση αυτή των αμερικανικών τραπεζών, των κορυφαίων funds του πλανήτη αλλά και πανίσχυρων παικτών της εγχώριας αγοράς, σε συνδυασμό με την άνοδο της Wall Street και τις προσδοκίες για ομαλοποίηση της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, διαμορφώνουν πλέον σταδιακά ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλίμα, που καθοδηγείται από τις τράπεζες και αναμένεται να υποστηριχθεί από μεγάλα επιχειρηματικά ντηλς που είναι σε εξέλιξη, αλλά και την προώθηση εκ νέου των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων, τώρα που οι εκλογές πάνε οριστικά πίσω!

Οι αγορές μετοχών της ΔΕΗ από την BC Partners, και οι φήμες για πανίσχυρη επιχειρηματική οικογένεια από πίσω! Η αγορά του 50% του Alpha από την Μότορ Όιλ και το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών και μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων να χτίσουν θέση στη ΔΕΗ αποκτώντας το 10% των μετοχών

Όπως μαθαίνω, ακούω αλλά και διαβάζω σε παρασκηνιακές στήλες, στην αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η BC Partners του Ν. Σταθόπουλου, ενδεχομένως δια μέσω της United media και του περίφημου Σέρβου Σόλακ, που ως γνωστόν (δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί και είμαστε άλλωστε οι μόνοι που το γράψαμε, χωρίς να διαψευστεί) απέκτησε τον έλεγχο μέσω της Primos media του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από την Μότορ Όιλ, της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αντί του ποσού των 41 εκατ. ευρώ, αγοράζει μέσω χρηματιστηρίου μετοχές της ΔΕΗ!

Και επειδή η BC Partners είναι private equity fund και όχι τυπικός θεσμικός επενδυτής όπως πχ η Capital, η Fidelity ή η Blackrock, είναι προφανές ότι αν αγοράζει, δεν το κάνει κερδοσκοπικά, ούτε για να καταγράψει χρηματιστηριακές υπεραξίες!

Υπό το πρίσμα αυτό, με αφορμή τις πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι το fund του Ν. Σταθόπουλου, με το γνωστό πάθος για το μπάσκετ, αγοράζει μετοχές της ΔΕΗ, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ίσως προβαίνει στις αγορές αυτές για λογαριασμό μεγάλης και πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται να χτίσει θέση στη ΔΕΗ και να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 10% των μετοχών!

Φυσικά η φήμη αυτή δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί, ακόμη και αν ισχύει! Το γεγονός ωστόσο είναι – και μένουμε σε αυτό- πως η ΔΕΗ έχει μπει ξανά στο κάδρο των θεσμικών επενδυτών (πχ CVC) αλλά και ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κορυφαίων funds που διαβλέπουν μια μεγάλη προοπτική για την κορυφαία ενεργειακή επιχείρηση της χώρας!

Σφίγγει ο κλοιός για την αγοραπωλησία ακινήτου σε ιερό νησί, μεταξύ του Ολιβιέ Σαρκοζί και της συζύγου προβεβλημένου υπουργού! Μετά τον αδερφό του Γάλλου προέδρου, η Αρχή για το ξέπλυμα επεκτείνει την έρευνα και στη σύζυγο του υπουργού!

Σας είχαμε αποκαλύψει προ ημερών, ότι η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος διερευνά την υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτου σε Ιερό Νησί των Δωδεκανήσων και ειδικότερα τη συναλλαγή μεταξύ του Ολιβιέ Σαρκοζί, ετεροθαλούς αδερφού του πρώην Γάλλου Προέδρου, και της συζύγου προβεβλημένου υπουργού της κυβέρνησης!

Ως γνωστόν, μολονότι η αγοραπωλησία δεν είχε λάβει δημοσιότητα και εκείνοι που έπρεπε στην κυβέρνηση και το Μαξίμου δεν το γνώριζαν, το deal για την αγορά του σπιτιού έγινε πέρυσι το Φθινόπωρο και περί τα τέλη του 2021 πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είχε προσδιορισθεί στις 360.000 ευρώ!

Το ζήτημα που ανέκυψε και σήμανε συναγερμό στην συστημική τράπεζα, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος και έστειλε την υπόθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή, είναι πως η εν λόγω συναλλαγή του 1 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε με έμβασμα που απέστειλε ο Ολιβιέ Σαρκοζί από τον φορολογικό παράδεισο της νήσου Τζέρσευ, όπου ανθεί και εξειδικεύεται η φοροδιαφυγή!

Η Ανεξάρτητη Αρχή, πολύ σωστά ως όφειλε, ξεκίνησε έρευνα, διότι πρόκειται για μια συναλλαγή μεταξύ δύο προσώπων, του αδερφού Σαρκοζί και της συζύγου υπουργού, που σχετίζονται με την πολιτική και εμπίπτουν στο σχετικό πρωτόκολλο; Επιπροσθέτως δε, το ζήτημα της συναλλαγής μέσω φορολογικού παραδείσου προκαλεί ερωτήματα και χρήζει περαιτέρω έρευνας και διευκρινίσεων! Γι αυτό άλλωστε ζητήθηκε από την αντίστοιχη Ανεξάρτητη Αρχή των ΗΠΑ, η παροχή επιπλέον στοιχείων για τις οικονομικές συναλλαγές και την γενικότερη οικονομική κατάσταση την ώρα τούτη του Ολιβιέ Σαρκοζί, ο οποίος από το 2016 έχει αποχωρήσει από την επενδυτική τράπεζα Carlyle!

Επί του προκειμένου τώρα: οι πληροφορίες, απόλυτα έγκυρες, λένε πως η Ανεξάρτητη Αρχή υπό τον εξαίρετο Χ. Βουρλιώτη, αποφάσισε χθες, μετά από σχετική εισήγηση ελεγκτών και υπηρεσιακών παραγόντων, να επεκτείνει την έρευνα και στην σύζυγο του εν ενεργεία υπουργού, προκειμένου να διαπιστωθεί πότε και πως – και με τι προέλευσης χρήματα- αποκτήθηκε και ανακαινίσθηκε το εν λόγω ακίνητο, που πουλήθηκε στον Σαρκοζί με έμβασμα από τον φορολογικό παράδεισο Τζέρσευ, 3 φορές πάνω από την αντικειμενική αξία!