Δια χειρός αλλά κυρίως οπτικής, του φωτογράφου Ethan James Green προετοιμάστηκε το 51ο Cal, δηλαδη η 51η έκδοση του θρυλικού ημερολογίου της Pirelli που αφήνει πολλές υποσχέσεις ενόψει του 2025, καθώς επιστρέφει στο γυμνό για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια

“Το ονομάζουμε Αναζωογόνηση και Αποκάλυψη”, λέει ο 34χρονος φωτογράφος για την ιδέα. “Είναι μια αναζωογόνηση γιατί επιστρέφουμε στις αρχές του Ημερολογίου και το ενημερώνουμε. Και μια αποκάλυψη γιατί επιστρέφουμε σε αυτήν την ιδέα της αποκάλυψης του δέρματος, που είναι ένας τρόπος να καταγράψεις τον αληθινό εαυτό κάποιου”.

Ο Green επέλεξε να χρησιμοποιήσει το 51ο Cal για να παίξει με την εικόνα της γυμνής σάρκας και να εξερευνήσει τι σημαίνει ομορφιά σήμερα. Εξάλλου ο ίδιος έχει χτίσει το όνομά του στον χώρο της φωτογραφίας μόδας και πορτρέτου καταγράφοντας την ουσιαστική και προσωπική ομορφιά των υποκειμένων του.

Για το ημερολόγιο της Pirelli φωτογράφισε στην παραλία – μια τοποθεσία που χαρακτηρίζει έντονα την ιστορία του Ημερολογίου – καθώς και στο στούντιο. Το καστ είναι διεθνές με ποικιλία ηλικιών και “απλώς ποικιλία σε όλες τις μορφές”, σύμφωνα με τον Green. “Επιστρέφουμε σε αυτήν την ιδέα της αποκάλυψης του δέρματος, που είναι ένας τρόπος να καταγράψεις τον αληθινό εαυτό κάποιου”, τόνισε ο φωτογράφος.

Δυναμικό καστ

Η ηθοποιός και μοντέλο Hunter Schafer, η τηλεοπτική παρουσιάστρια και ηθοποιός Padma Lakshmi, καθώς και η Βρετανή ηθοποιός Jodie Turner-Smith και οι ηθοποιοί Vincent Cassel και John Boyega συγκαταλέγονται στο ποικιλόμορφο καστ που εμφανίζεται στο τελευταίο Ημερολόγιο. “Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θεωρώ πολύ όμορφους”, λέει ο Green για τους συμμετέχοντες, που φωτογραφήθηκαν στο Ιστορικό Virginia Key Beach Park στο Μαϊάμι κατά τη διάρκεια δύο φωτογραφίσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Το καστ περιλαμβάνει επίσης την Ιταλίδα τραγουδίστρια, ηθοποιό και performer Elodie Di Patrizi, τη Βρετανίδα ηθοποιό και πρωταγωνίστρια του Bridgerton, Simone Ashley, τη Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιό και πρωταγωνίστρια του Squid Game, Hoyeon και το μοντέλο από την Αμερική, Jenny Shimizu.

Στο καστ συγκαταλέγονται επίσης δύο μακροχρόνιοι συνεργάτες του Green, η καλλιτέχνης Martine Gutierrez (η οποία έχει παρουσιάσει έργο της σε ομαδική έκθεση με τον Green) και την Αμερικανίδα μοντέλο και εικονογράφο, Connie Fleming. Και οι δύο εμφανίζονται στο δεύτερο βιβλίο του Green, Bombshell, μια μελέτη της θηλυκότητας, της λάμψης και της σεξουαλικής γοητείας.

Μόνο για τρίτη φορά στην ιστορία του Ημερολογίου, η έκδοση του 2025 περιλαμβάνει τον φωτογράφο στο καστ του. Προηγουμένως, ο Prince Gyasi (2024) και ο Bryan Adams (2022) είχαν συμπεριλάβει πορτρέτα τους στα Ημερολόγιά τους. Αλλά φέτος, για πρώτη φορά, τα αυτοπορτρέτα του φωτογράφου είναι γυμνά. “Έβαλα τον εαυτό μου στο Ημερολόγιο γιατί το μόνο άτομο στο οποίο μπορούσα να πω να είναι εντελώς γυμνό ήμουν εγώ”, λέει ο Green.

Διαχρονικά πορτρέτα

Κάθε μοντέλο αντιπροσωπεύεται από ένα ζευγάρι πορτρέτων. Το ένα, έγχρωμο, τραβήχτηκε έξω, στην παραλία ή στη θάλασσα. Το άλλο, ασπρόμαυρο, τραβήχτηκε σε στούντιο. Καθώς διαμόρφωνε το concept για το Ημερολόγιο του 2025, ο Green εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από προηγούμενες εκδόσεις των φωτογράφων Richard Avedon και Herb Ritts από τη δεκαετία του 1990. “Πραγματικά κατέγραψαν το άτομο και δημιούργησαν όμορφες διαχρονικές εικόνες”, λέει ο Green. “Αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος αυτού που ήθελα να πετύχω με το Ημερολόγιό μου: να δημιουργήσω κάτι στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ανατρέξουν σε 20 με 30 χρόνια και να μην φαίνεται ξεπερασμένο και ελπίζουμε να αναφέρεται στο μέλλον. Ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο πολύ από την τελευταία φορά που η Pirelli είχε ένα πραγματικά σέξι Ημερολόγιο. Ήμουν ενθουσιασμένος να εξερευνήσω πώς βλέπουμε την ομορφιά τώρα και ποιος θεωρείται όμορφος μέσα στην κλασική αρένα του Pirelli Cal – στο στούντιο και στην παραλία”.